Lars Mohlin: Sanningen om corona – till reapris

Ystad ,
Lars Mohlin
Foto: Bass Nilsson
Lars Mohlin

I oroliga tider är suget efter trovärdig och sann information stort. Det märker vi på YA som just nu får många nya läsare. Är du inte redan prenumerant är det ett gyllene tillfälle att bli det.

Den senaste tiden har läsningen på ystadsallehanda.se ökat dramatiskt. Anledningen är förstås det stora intresset för allt som rör coronasmittan som skakat om i stort sett alla länder.

Det är mörka nyheter som når oss dagligen: Tusentals döda i Italien och Spanien, utegångsförbud över stora delar av världen. Aktiekurser som dyker och arbetslöshet som skenar.

I sydöstra Skåne är sjukdomsfallen fortfarande få, men trots det har pandemin redan fått konsekvenser här. Butiker stänger och människor förlorar jobbet. Nöjes- och idrottsarrangemang ställs in.

Men i nyhetsflödet finns det också berättelser om hjälpsamhet och beundransvärd uppfinningsrikedom. Många delar av sig med tips för att underlätta livet för sina medmänniskor. Företagare styr om sin verksamhet för att bättre möta kraven från de 70-plussare som är beordrade in i social isolering.

Med oron för smitta kommer tyvärr numera också en omfattande ryktesspridning på sociala medier. Många av er har säkert stött på konspirationsteorier om hur myndigheterna medvetet döljer sanningen om hur många som smittats och är döda. Det är goda tider för internettroll som tycks ha som mål att destabilisera samhället och skapa förvirring hos medborgarna.

Här på redaktionen kommer det också in anonyma tips om mer eller mindre sensationella nyheter i coronakrisens spår. Sjuka lärare som sprider smitta till skolelever. Mystiska dödsfall på lasarettet som myndigheterna mörkar.

Varför ni inte kan läsa om detta i tidningen? Helt enkelt därför att vi kollar och dubbelkollar fakta innan vi skriver. Det som skiljer professionella journalister från ryktesspridare på nätet är vårt förhållande till sanningen. Vår målsättning är aldrig att få fler klick till varje pris.

Vi som är i trovärdighetsbranschen har aldrig råd att slarva på den här punkten. Vi står och faller med att våra läsare litar på oss.

Något som ofta debatteras är tidningarnas betalväggar. Det är egentligen fullständigt självklart att vi tar betalt för tidningen men är det verkligen rätt att sätta ett pris på information som borde nå alla?

Jag tycker inte det. Därför är alla artiklar i YA vi bedömer vara viktig samhällsinformation öppna för alla att läsa.

Men är det viktig samhällsinformation när den konkursade butiken har sin utförsäljning? Att handbollsspelare levererar matkassar? Hur stockholmare upplever sin karantäntillvaro i sommarstugan på Österlen?

För att vi som lokaltidning ska överleva på sikt behöver vi prenumeranter. Utan betalande läsare får vi lägga ner verksamheten.

Är du inte redan YA-läsare men bryr dig om vad som händer här i sydöstra Skåne? Klicka här så får du tillgång till alla YA-artiklar i tre månader för tre kronor.

Min övertygelse är att du efter den perioden kommer att fortsätta att läsa YA och därmed vara med och finansiera kvalitetsjournalistik på din hemmaplan.

Vill du inte fortsätta läsa har du bara förlorat tre kronor.

Det har alla råd med

Även i coronakristider.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.