Annons

Lasarettet avlastar överbelagda sjukhus

Lasarettet i Ystad har de senaste två åren vänt den negativa trenden med brist på både personal och vårdplatser under somrarna. I år fungerar lasarettet till och med som avlastning för andra sjukhus i regionen.
Ystad • Publicerad 7 augusti 2002

Hittills i sommar har ett tiotal patienter flyttats från överbelagda avdelningar på Universitetssjukhuset MAS i Malmö och Lunds Universitetssjukhus. Detta var en omöjlighet bara för tre-fyra år sedan. Sommaren 1999 trängdes patienter i avdelningarnas korridorer och Yrkesinspektionen hotade med vite om inte situationen åtgärdades. Men inför de senaste två somrarna har lasarettet arbetet enligt en ny modell. - Vi började jobba redan i höstas på att ordna bemanningen under sommaren, säger sjukhuschefen Stefan Bergström. Stefan Bergström menar att en längre framförhållning i kombination med samarbete med rekryteringsföretag för att hitta personal är en del av förklaringen till det positiva läget på lasarettet. I år finns dessutom ett mer formaliserat system och nya rutiner för samarbetet mellan regionens sjukhus för att hitta vårdplatser till alla. - Chefsläkarna i region Skåne har kontakt varje dag och stämmer av hur många platser som finns på de olika sjukhusen, säger Stefan Bergström. Den positiva bilden bekräftas av både vårdförbundet och vårdpersonal på lasarettet. - Jag kan inte göra en utvärdering än. Men jag har inte fått några synpunkter om att man haft det jättejobbigt så det verkar som om sommaren åtminstone varit dräglig i alla fall, säger Annika Strömhäll ordförande för vårdförbundet på lasarettet i Ystad. Therese Håkansson är sjuksköterska med lasarettet som arbetsplats. - Jag tror det är ganska unikt i år för jag har varit här många somrar tidigare och det har aldrig varit så att vi tagit emot patienter utifrån med öppna armar, säger Therese Håkansson. Även de undersköterskor YA pratat med menar att det skett en positiv förändring. - Det har varit jättelugnt. Jag har jobbat här i 25 år och som de två senaste somrarna har det aldrig varit förut, säger Yvonne Hansson undersköterska. I går var 19 patienter inlagda på avdelning tre som har plats för 22. En av patienterna som överförts från Lund på grund av platsbrist är Ulla Olofsson. - Först var det bestämt att jag skulle stanna i Lund så att de kunde observera hur det gick men så fick de in så många andra fall, berättar Ulla Olofsson som genomgick en omfattande operation i torsdags. Men för Ulla Olofsson innebär överflyttningen till Ystad inga större problem eftersom hon kommer härifrån och legat inlagd på lasarettet flera gånger tidigare. - Det är skönt för här känner jag de flesta av personalen, säger Ulla Olofsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons