Annons

Lasarettet hotas av vite för brister på akutmottagningen

Akutmottagningen måste bemannas upp med fler undersköterskor och sjuksköterskor.
Fler patienter måste ges plats på vårdavdelningar inom fyra timmar efter inskrivning.
Det är krav som Arbetsmiljöverket ställer på lasarettet i Ystad. Annars hotar vite.
Ystad • Publicerad 12 augusti 2022 • Uppdaterad 13 augusti 2022
Akuten i Ystad. Arkivbild.
Akuten i Ystad. Arkivbild.Foto: Bass Nilsson

Efter en inspektion på akutmottagningen i juli ser verket faror för medarbetarna.

”Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”, skriver Arbetsmiljöverket i ett förhandsbesked till sjukhusledningen.

Annons

Verket överväger att besluta om ett föreläggande och vite som lasarettet måste betala om arbetsgivaren inte uppfyller kraven. Dessförinnan har verksamhetsledningen möjlighet att komma med synpunkter.

Underbemanning och platsbrist

Två brister måste, enligt verket, åtgärdas före 31 oktober alternativt ingå i en tydlig handlingsplan: underbemanningen av såväl undersköterskor som sjuksköterskor på akutmottagningen samt platsbristen på vårdavdelningarna.

– Bristerna påverkar personalen på akutmottagningen och de uppvisar flera olika symptom på ohälsa, konstaterar Arbetsmiljöverket.

I sitt svar skriver tidigare verksamhetschefen för akutmottagningen, Eva Berggren Josefsson, att avdelningarna har dagliga avstämningar för att hitta tillgängliga vårdplatser.

”I bästa fall kan mottagningen nå upp till grundbemanningen om sex månader.”
Jörgen Björk, enhetschef på akuten.

Hon skriver också att akutmottagningen förstärkts med flera olika resurser och att uppbemanning av undersköterskor och sjuksköterskor har genomförts.

Enligt enhetschef för akutmottagningen, Jörgen Björk, saknas just nu sex sjuksköterskor.

– Rekrytering pågår och i bästa fall kan mottagningen nå upp till grundbemanningen, som är 28 sjuksköterskor, om sex månader, säger han till YA.

I tisdagens YA berättade skyddsombud Emmelina Jönsson om hur den höga arbetsbelastningen, med mycket övertid och dubbla pass, också innebär en fara för patientsäkerheten:

– Vi har tillbud dagligen. Patienter trillar ur sängar eller faller i korridoren för att vi inte klarar att ha tillräcklig uppsikt, sade hon.

Arbetsgivaren har fram till måndag nästa vecka på sig att eventuellt komplettera sitt svar innan Arbetsmiljöverket tar definitivt beslut om föreläggande och vite.

Annika AnjouSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons