Ligor stjäl teknisk utrustning för miljoner av lantbrukare
Nicklas Gorton är förundersökningsledare på brottssamordningen i polisregion Syd och har det senaste året tittat närmare på GPS-stölder hos lantbrukare. Han berättar att omfattningen av brottsligheten upptäcktes lite grand av en tillfällighet.
– Vi hade börjat titta på andra brott som lantbrukare drabbas av, som stölder av munstycken till bevattningsspridare, inte minst på Österlen. Då blev det tydligt att tjuvarna börjat intressera sig alltmer för GPS-utrustningen på traktorerna.
I vintras gick Gorton igenom 300 fall av liknande stölder på lantbruk som anmälts de senaste fyra åren och bröt ner informationen till användbar statistik, med hjälp av polisens analytiker.
– Då såg vi att de här GPS-stölderna stod för enorma belopp. Vi kunde också se att gärningsmännen återvänder till samma geografiska område i Sverige år efter år, ibland till samma brottsplats. Vi ville därför prova ett annat arbetssätt för att förhoppningsvis förbättra uppklarningsprocenten.
”Mycket tyder på att det är brottsnätverk som har rest in i Sverige för att ta för sig av vårt smörgåsbord, och som sedan reser ut igen.”Nicklas Gorton, förundersökningsledare på brottssamordningen i polisregion Syd
Arbetet mynnade ut i ett projekt där polisen ska avsätta extra resurser till fler utredningsåtgärder i samband med GPS-stölder
– Det innebär till exempel att vi skickar ut tekniker till gårdarna och dessutom förhör lantbrukarna, samtidigt som vi samverkar över gränserna till våra polisregioner för att kartlägga den här seriebrottsligheten.
Enligt Nicklas Gorton är det internationella ligor som härjar i Sverige, något som leder till särskilda problem när det gäller uppklaringen av brotten.
– Mycket tyder på att det är brottsnätverk som har rest in i Sverige för att ta för sig av vårt smörgåsbord, och som sedan reser ut igen. De som sysslar med detta har en jättemarknad i Europa där de kan få avsättning för den här typen av stöldgods.
”Att larma och låsa kanske hjälper till 20 procent, men resten är din mentala inställning. Titta på din egen gård, med tillfartsvägar och allt, som om du vore en tjuv och dra slutsatser efter det.”Maria Hofvendahl Svensson, vice ordförande LRF Skåne
På Lantbrukarnas riksförbund Skåne, LRF Skåne, konstaterar vice ordförande Maria Hofvendahl Svensson att förbundet har ett nära samarbete med polisen.
– Det senaste året har vi också börjat utbilda lantbrukare i hur man ska tänka säkerhet på sin gård. Att larma och låsa kanske hjälper till 20 procent, men resten är din mentala inställning. Titta på din egen gård, med tillfartsvägar och allt, som om du vore en tjuv och dra slutsatser efter det, säger hon.
Många av LRF:s medlemmar har börjat använda en app för grannsamverkan, medan andra använder sig av telefonkedjor för att larma ifall någon har drabbats av inbrott.
Nicklas Gorton säger att polisen välkomnar allt brottsförebyggande arbete.
– Vi vet att böndernas säsong mellan mars och september är väldigt intensiv, där många jobbar dygnet runt. Vi har förståelse för att man inte alltid har möjlighet att plocka av och låsa in GPS-utrustningen, på grund av arbetsbelastningen, men vi tycker förstås att det är bra när det görs eftersom det försvårar för gärningsmännen. Alla måste dra sitt strå till stacken, såväl målsägarna som försäkringsbolagen och polisen.
Enligt siffror som branschtidningen ATL bett polisen plocka fram har drygt 120 stölder av GPS-utrustning till ett värde av 25 miljoner kronor anmälts hittills i Sverige i år.
– Vi ska utvärdera vårt projekt om GPS-stölder nu i höst och jag hoppas att det slutar i att den här frågan får högre prioritet. Vi skulle behöva en nationell samordnare som inte bara jobbar mot den här brottsligheten i Sverige, utan även har nära kontakt med kollegor i de nordiska länderna. Brottslighet av den här typen vandrar ofta över landsgränserna, säger Nicklas Gorton.