Annons

Liten risk för farligt godspå passagerarfärjorna

Läget är under kontroll. Så säger inspektör Lars Möller på Kustbevakningens region syd angående en larmrapport från landets östra regionen om att chaufförer döljer farlig last på passagerarfärjor. Enligt uppgifter från landets östra region tas varningsskyltar ner och transportdokument döljs när vissa chaufförer skall frakta kraftigt explosiva kemikalier på passagerarfärjor.
Ystad • Publicerad 10 oktober 2002
Arkivbild: Jan-Olle Persson
Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

- Mellan Swinoujscie och Ystad fraktas ibland dynamit, brandfarlig vätska och brandfarligt material. En kemikalieolycka ombord skulle få katastrofala följder och därför är kontrollerna rigorösa. Inte en enda gång under alla våra kontroller i Ystad har vi ertappat någon chaufför som försökt dölja sin last och eller åkt med ''fel'' färja, säger Lars Möller. Kustbevakningens södra region har på senare år bara avslöjat två fall av detta slag: På färjeleden mellan Travemunde och Trelleborg upptäcktes att en chaufför som missat rätt färja dolde sin farliga last för att kunna åka med en passagerarfärja. Det andra fallet upptäcktes i Åhus, där en chaufför skrev om frakthandlingar för att få en lägre transportavgift. Chaufförerna kan uppleva lägre avgifter som lockande, liksom det faktum att passagerarfartygen erbjuder högre komfort under överfarten. En annan orsak till larmrapporten från östra regionen om att en mängd lastbilar fått transportförbud lär vara att en del chaufförer på de nya lederna saknar kunskaper om svensk lagstiftning. - För tio år sedan belades 80 procent av de kontrollerade lastbilarna i södra regionen med transportförbud tills bristerna åtgärdats. Det handlade då främst om dåligt surrade laster, men också om brott mot lagen om transport av farligt gods. Ökade kontroller och ökad information till chaufförerna gör att vi nu ligger på under 20 procent, säger Lars Möller. Merparten, eller rättare sagt 95 procent, av chaufförerna som regelbundet åker mellan Ystad och Swinoujscie har med sig de id-nummer som speditörerna utformat. Vid klareringen i Ystad tas via id-numret fram datauppgifter om bilnummer, biljettbokning och gods. Alternativet är att chauffören själv fyller i en fordonsanmälan där id-numret finns med. - Teoretiskt sett skulle en chaufför på fraktsedeln kunna lämna felaktiga uppgifter om godset. Men jag kan faktiskt inte erinra mig ett enda fall där så har skett. Dagens chaufförer kan reglerna, konstaterar Eskil Olsson, chef för Tullverkets företagsenhet i Ystad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons