Annons

Löderupsgården tar över servicen efter Vigs ängar

I mitten av nästa vecka får de omkring 25 personer som fått hemtjänst av Vigs ängar istället sin service från Löderupsgården.
Ystad • Publicerad 30 september 2011

Vigs ängar har sagt upp sitt avtal med kommunen om att leverera hemtjänst till omkring 25 personer i Köpingebrotrakten.

Avtalet, som tecknades 2008 gick egentligen ut redan i våras, men har förlängts månad för månad och nu är det definitivt slut. Verksamheten går helt enkelt inte ihop ekonomiskt. Från och med onsdag den 5 oktober tar Ystads kommun över verksamheten och levererar hemtjänst och mat från Löderupsgården.

Annons

I och med att Vigs ängar drar sig ur hemtjänstverksamheten är kommunen helt ensam utövare och kundvalet som infördes 2007 finns i praktiken inte längre.

Kommunen utreder just nu ett system som liknar vårdvalet inom primärvården och som går ut på att brukarna får möjlighet att välja bland en rad ackrediterade utförare. För att bli ackrediterad krävs att man kan levererar hemtjänst till en viss kvalitet till ett fastställt pris.

Socialnämndens ordförande Karin Olsson Lindström (FP) hoppas att systemet även ska öppna för små företag så att hemtjänstpersonalen i kommunen och större vårdföretag som Carema och Attendo care startar eget.

– Vi måste provköra systemet internt innan vi kan sjösätta det, säger vård- och omsorgschef Gudrun Johnsson, som påpekar att socialnämnden ännu inte fattat beslut om att införa valfrihetssystemet.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons