Annons

Löfte om kommunalt avlopp på landet sveks

Inför valet 2010 lovade Moderaterna att bygga ut det kommunala avloppet på landsbygden. Men ännu har ingenting hänt. – Jag beklagar det, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M), som garanterar att både den politiska viljan och pengarna finns kvar.
Ystad • Publicerad 26 augusti 2014
Bernd Rentzing i Vallösa har väntat länge på kommunalt avlopp.
Bernd Rentzing i Vallösa har väntat länge på kommunalt avlopp.Foto: Foto: Mark Hanlon

I 13 år har Bernd Rentzing bott i det gula huset i Vallösa. Huset från 1800-talet, som har byggts om och ut i flera omgångar, saknar kommunalt avlopp och trekammarbrunnen lever inte upp till miljöförbundets krav.

– Jag har ett föreläggande med hot om vite på 40 000 kronor om jag inte åtgärdar avloppet. Men jag väntar fortfarande på att kommunen ska infria sitt löfte om en kommunal utbyggnad, säger Bernd Rentzing.

Annons

Diskussionen om en utbyggnad av va-nätet på landsbygden har pågått länge. I april 2010 tog kommunfullmäktige riktlinjer och tidplan för en utbyggnad, där Löderups strandbad är först, följt av Sjörup/Vallösa och sedan Bjäresjö/Hunnestad. Enligt beslutet skulle utbyggnaden göras under tre år och vara klar 2012.

M-löfte 2010

Strax före valet 2010 gick Moderaterna ut och lovade att utbyggnaden skulle göras under den kommande mandatperioden. Det löftet står också inskrivet i alliansens 100-punktsprogram som kom skrevs efter valet.

Men varken Bernd Rentzing, eller någon annan Ystadsbo på landsbygden har fått kommunalt avlopp.

– Vi har fått flera olika förklaringar. Det sägs att pengarna inte räcker, men det är ju inte kommunen, utan vi som ska betala anslutningen, säger Bernd Rentzing.

Bristande kapacitet

Byborna i Sjörup och Vallösa har också fått besked om att reningsverket inte har kapacitet att ta emot avloppsvatten från fler hushåll.

– Men det motsägs av att vi blivit ombedda att göra en gemensamhetsanläggning som sedan kopplas på ledningarna till verket, säger Bernd Rentzing.

En sådan lösning är han inte intresserad av. 

– Det skulle kosta lika mycket som om kommunen gör det, men ger oss ett ansvar som varar långt efter min livstid. Det känns inte rätt.

Annons

En kommunal anslutning skulle kosta runt 180 000 kronor. Att bygga en enskild infiltrationsanläggning beräknas till knappt hälften.

– Jag har inte mark för en sådan anläggning utan måste få servitut att anlägga den på de intilliggande åkrarna, säger Berndt Rentzing som föredrar den dyrare kommunala lösningen.

Kristina Bendz ångrar inte löftet om en utbyggnad av va-nätet på landsbygden men beklagar att det inte infriats.

– Det hänger bland annat ihop med utbyggnaden av reningsverket, som jag inte trodde skulle bli så dyrt och inte heller så försenat, säger hon.

Löderup först

Först i tidplanen låg Löderups strandbad, men den utbyggnaden har försvårats av att reningsverket i Kåseberga inte klarar en större belastning.

Oppositionsrådet Kent Mårtensson (S) tycker femklöverns företrädare borde tycka att de svikit sina väljare.

– Man har lovat en utbyggnad i flera olika sammanhang, men man har inte ens påbörjat den. Det innebär också att man inte fullföljt ett beslut i fullmäktige. Jag vet inte vilket som är värst. Bra är det hur som helst inte.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons