Annons

Lösning nära för färjetrafiken

Bornholmstrafikken kan inte sätta in en ersättningsfärja för katamaranen "Villum Clausen" innan leasingavtalet går ut i början av nästa år.
Ystad • Publicerad 21 oktober 2002

Direktör Mads Kofod säger till YA att rederiet har möjlighet att förlänga avtalet tre gånger under ett halvår vilket i dag är det mest sannolika. Men redan inom fjorton dagar räknar Mads Kofod att kunna presentera en framtida lösning vad gäller färjetrafiken mellan Ystad-Rönne som kanske innebär att "Villum Clausen" byts ut samt förändringar som berör de konventionella färjorna "Jens Kofoed" och "Povl Anker". Mads Kofod har under senare tid rest runt för att titta på andra snabbgående färjor, ersättare för "Villum Clausen" som kostar rederiet och staten otroliga summor varje dag. Det finns inga officiella siffror men hyresbelopp på mellan 10-20.000 dollar dagligen, exklusive drivmedel, besättning med mera, har nämnts. I Australien besökte Mads Kofod InCat på Tasmanien som bland annat levererat stora snabbgående fartyg till amerikanska armén. Det har i det sammanhanget utpekats en 98-meter lång dieseldriven katamaran som tar både gods, bilar och passagerare. Det förstnämnda är viktigt eftersom "Villum Clausen"inte får ta gods. Istället seglar Bornholmstrafiken med två konventionella färjor. En folketingsmedlem har kommenterat detta med att "dagligen ska vi sända iväg 8.000 ton järn med fem trailers till Ystad". Katamaranen från InCat tar ungefär samma passagerarantal som "Villum Clausen" men är något långsammare. I mars löper leasingavtalet ut för "Villum Clausen". Och fram till dess hinner inte Ystads hamn göra de anpassningar som krävs om rederiet beslutar sig för att byta ut "Villum Clausen" mot en annan katamaran. Istället kommer med all säkerhet avtalet att förlängas samtidigt som trafikministeriet och Bornholmstrafikken i första hand försöker få fram ett bättre avtal med bankerna som äger "Villum Clausen". Och när det gäller godshanteringen är det trafikministeriet som själv bestämt vilka begränsningar som ska gälla.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons