Målande pensionärer förbereder utställning

Ystad Artikeln publicerades

Pensionärerna sitter bakom bordsstafflierna och kreativiteten flödar. Martha målar en ardennerhäst, Irma landskapsmotiv från hembygden, Stig abstrakt konst i klara färger och Anna-Maria en katt som leker med ett garnnystan.

Det är måndag eftermiddag och en högtidsstund för vårdtagarna på gruppboendet Lyktan i Ystad. Kursledaren formgivare Susann Hernaeus har kommit för att hjälpa dem att måla med vattenbaserad akryllfärg.

– Jag fick idén från ett liknande projekt i Örebro. Både Ystads kommun och Studieförbundet Vuxenskolan var positiva och nu är vi igång, konstaterar Susann. Ett 40-tal personer på sju olika boende i Ystad, Löderup pch Svarte skapar nu sina egna konstverk. En gång i veckan plockas färg, penslar, papper, stafflier och papptallrikar, som fungerar som paletter, fram.

Skaparlusten och fantasin flödar när YA besöker Lyktan. Undersköterskorna Kerstin Wijk-Persson och Helen Persson ger de som har lite svårt att greppa sina penslar en hjälpande hand. Irma Ekelund är en van målare. Bland hennes motiv återfinns ofta minnesbilder från hembygden kring Kalmar.

– Trots de vackra bilderna är Irmal aldrig riktigt nöjd. Fast det har hon förstås gemensamt med många stora konstnärer, säger Susann leende.

Max sex deltagare får egentligen vara med. Men intresset är så stort att fler personer än så brukar komma till målarbordet. Det brukar lösa sig med hjälp av extra stolar.

– Jag är inte så bra på det här, jag är bättre på att sy, tycker Anna-Maria Narsell, trots att hon gjort en jättefin katt som leker med ett garnnystan. Hon har gjort det mesta själv och bara fått pyttelite hjälp och råd av kursledaren. Martha Hallberg har älskat hästar och ridning i hela sitt liv och det avspeglas i hennes bilder. Hon har hittills skapat sex hästar, alla i olika färger. Maken Stig bredvid henne tycker om att måla abstrakt i klara, härliga färger. Kursdeltagarna förbereder nu små konstutställningar på vart och ett av de sju boendena i Ystad, Löderup och Svarte.

Och vem vet? Kanske blir det därefter nya målarkuser och nya utställningar. Till glädje för alla de konstintresserade och deras anhöriga.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se