Många äldre får fel medicin
Ett team bestående av en läkare och två sjuksköter-skor på geriatrik- och rehabiliteringskliniken började för några veckor sedan se över avdelningens läkemedelshantering.
– Vi är inte sämre än någon annan avdelning. Att vi är med i projektet var mitt förslag. De flesta som kommer till vår avdelning är äldre och har många läkemedel som de har fått vid behandling på någon annan avdelning, säger Tommy Schöller, läkare på geriatrik- och rehabiliteringskliniken i Ystad. Teamet ska i första hand förbättra läkemedelslistorna som sjuksköters-korna använder vid utdelning av medicin till de inlagda patienterna.
– Läkemedelslistorna är handskrivna och ofta svårlästa. I en stressad situation eller när personalen är ny finns det risk att patienterna kan få fel medicin eller dos. För att rätt medicin till rätt patient vid rätt tid ska ges har en inventering av listorna påbörjats. Målet är att dessa listor ska vara datorbaserade, förklarar Tommy Schöller.
Ambitionen är att mins-ka antalet läkemedel hos de äldre patienterna. Det är inte ovanligt att en äldre människa använder uppemot tio läkemedel per dag, ibland betydligt fler.
– Det är inte bra då de tillsammans kan påverka, förstärka eller minska effekten av varandra och ge oönskade biverkningar, säger Tommy Schöller.
Anledningen till att många äldre patienter har för många läkemedel beror enligt Tommy Schöller oftast på att de går till olika läkare.
– Det är mycket svårt för oss läkare att få en samlad bild över patientens läkemedel. Våra patienter har ofta varit inlagda på en annan avdelning innan de kommer till oss. De har träffat en annan läkare på en vårdcentral eller besökt en privatläkare.
Därför följer många läkemedel med från år till år och fortsätter att skrivas ut utan att någon ser över dosering eller behov.
Äldre personers stora konsumtion av läkemedel i kommunen syns också i den totala kostnaden för receptbelagda läkemedel.
– Kostnaderna för patienterna är inte vår första prioritet men självklart något vi tänker på, säger Tommy Schöller.
Projektet är tänkt att avslutas i november.
– Men vi slutar inte i och med det. Vår förhoppning är att medvetenheten om riskerna med otydliga läkemedelslistor och för stora mängder läkemedel ska sprida sig till hela sjukhuset, säger Tommy Schöller.
Jenny Persson