Många Schengenavvisas i Ystad

Gränspolisen i Ystad avvisar fortfarande flest personer i landet med hjälp av Schengenkontrollen. Mer än hälften av de svenska träffarna i det internationella eftersökningssystemet SIS görs i Ystad. Men det är en vikande trend.
Ystad • Publicerad 20 februari 2002

- Träffarna är trots allt något färre nu än när SIS-systemet först togs i bruk i mars förra året, säger kommissarie Lars Bergh, som är chef för gränssektionen i Polisområde Södra Skåne. - Personligen tror jag att det beror på att vi av tradition ser färre resenärer på vinterhalvåret. Men nog kan det vara så att man har "lärt sig" att man inte ska åka denna vägen om man ska ta sig in i Schengen. Lars Bergh menar att det finns andra gränsövergångar i Europa där det är relativt lätt att ta sig in i Schengenområdet, och därigenom också Sverige. Den 25 mars förra året gick Sverige med i passunionen Schengen, och började använda eftersökningssystemet SIS. Fram till årsskiftet hade 423 personer dömda för brott stoppats och avvisats av gränspolisen när de anlänt till Ystad. via polenfärjorna Oftast har personerna begått ett brott i något av Schengenländerna och har därför landat på den så kallade spärrlistan i SIS. Samtliga anlände via Polenfärjorna. I övrigt deltog gränspolisen i Ystad sju gånger förra året i dold övervakning av utländska medborgare. Dold övervakning är en åtgärd som bara används när personen misstänks för grova brott. svartjobbare - Överlag gick den dolda övervakningen bra, men i något enskilt fall så har Rikspolisstyrelsen hört av sig och haft synpunkter på att vi fått fram för lite uppgifter. Att vi skulle klämma ur dessa personerna mer uppgifter. Men det är som sagt svårt att fråga ut någon, utan att avslöja att den personen är av intresse, säger Lars Bergh. Med hjälp av tio nya polistjänster kunde gränspolisen under förra året också satsa på den så kallade inre utlänningskontrollen. 406 misstänkta svartjobbare från utlandet kontrollerades runt om i södra Skåne.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.