Markant ökning av skuldsanering i Ystad

43 ystadsbor ansökte om skuldsanering under 2001. Det är en markant ökning jämfört med 2000, då 25 ansökningar hamnade hos kronofogden.Ungefär 60 procent av fallen resulterade i beslut om skuldsanering.
Ystad • Publicerad 25 januari 2002

- Ökningen i Ystad ser kanske dramatisk ut på papperet. Men siffrorna går lite upp och ner från år till år. Om vi ser på hela Skåne så minskade antalet ansökningar med nästan fem procent, säger Max Ottosson, chef för skuldsaneringsenheten vid Kronofogdemyndigheten i Malmö. Att antalet beslut om skuldsanering ökat har flera orsaker, menar han. - Lagstiftningen trädde i kraft 1994 och är alltså förhållandevis ung. I början ansökte många utan att uppfylla kraven. I dag märker vi att sorteringsprocessen givit utslag. - Jag tycker att kommunens budgetrådgivare gör ett utmärkt jobb. Ärendena är bra förberedda när de kommer hit, säger Max Ottosson. De grupper som är vanligast förekommande i skuldsanering är småföretagare som gått i konkurs och folk som köpt för dyr bostad. - Kreditskulderna utgör dock bara en marginell del, påpekar Max Ottosson. En ansökan kräver att skulderna är minst tre-fyra år gamla. Den skuldsatte måste även ha haft svårt med betalningarna under en längre tid. Brottslighet får inte vara förknippad med skulderna. Personen i fråga kan vända sig till kommunens konsumentvägledare eller budgetrådgivare, som hjälper till med att försöka träffa en överenskommelse med borgenärerna. Naturligtvis går det också bra att kontakta borgenärerna direkt. När gäldenären inte kommer överens med sina borgenärer kan vederrbörande ansöka hos krnofogden om skuldsanering. Om kraven uppfylls enligt lagen så lägger kronofogden fram ett förslag på skuldsanering. Om gäldenären har betalningsförmåga så löper det en betalningsplan på fem år. Om förmåga saknas så blir han eller hon omgående befriad från betalningsansvar. Ibland godkänns inte kronofogdens förslag av borgenärerna. Då blir ärendet ett fall för tingsrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.