Marsvinsholms utegrisar får kommunens hållbarhetspris
Beskedet om att Marvinsholms Gård och deras utegrisar tilldelas Ystads kommuns hållbarhetspris kom som en överraskning för André Iacobaeus på Marsvinsholm.
– Wow. Det kände jag inte till. Vad kul. Jag är positivt överraskad och glad. Det är många som ligger bakom det här – alla som jobbar på gården, våra kompanjoner och min fru är alla delaktiga, säger André Iacobaeus.
Satsningen på utegrisarna har pågått i fyra år. I protokollet från kommunstyrelsens hållbarhetsutskott som utser vinnaren framhålls att grisarna lever i sin naturliga utemiljö och att de bidrar till att hålla landskapet öppet. Djuren slaktas på ett lokalt slakteri och av köttet görs många olika typer av charkprodukter som får mogna i slottets källare.
I år har de egenproducerade produkterna serverats på slottets restaurang.
– Vi kommer hela tiden med nya idéer och projekt. I år öppnade vi restaurangen och det har gått över förväntan.
Tillsammans med krögarparet Peter Ringström och Monika Lusth har slottsrestaurangen satt Marsvinsholm på krogkartan med sin egen salami, torkade skinkor och rökta korvar.
– Vi har redan flera idéer inför nästa år, men de får vi återkomma till, säger André Iacobaeus.
Redan nu står det dock klart att säsongen fortsätter även under hösten. Närmast väntar höstmiddagar med vilt från gården. Det erbjuds en tiorätters avsmakningsmeny med bland annat fasan, and, hare, rådjur, kronhjort, dovhjort och vildsvin.
Utöver det så är förberedelserna inför julen redan igång. Efterfrågan på produkter från utegrisarna är stor från både restauranger och privatpersoner.
– Vi håller samtidigt på att titta på avel på de ungerska ullsvinen. Förhoppningsvis kan vi hitta någon lämplig kavaljer så att vi kan få egna kultingar framöver.
Priset innebär också 10 000 kronor, vad ska ni göra för pengarna?
– De investeras i verksamheten. Vi skulle behöva en ny frys, så det här kan få gå till en sådan.