Annons

Mattsson straffas för mobilprat i bil

Fullmäktigeledamoten Håkan Mattsson (C) får 1 500 kronor i böter för att ha använt sin mobiltelefon samtidigt som han körde bil. Han är därmed en av de första i sydöstra Skåne som fälls enligt den nya lagen.
Ystad • Publicerad 21 mars 2014
Håkan Mattsson (C) har suttit i Ystads kommunfällmäktige sedan 1979. Han har bland annat varit fullmäktiges ordförande. Han ställer inte upp i valet 2014.
Håkan Mattsson (C) har suttit i Ystads kommunfällmäktige sedan 1979. Han har bland annat varit fullmäktiges ordförande. Han ställer inte upp i valet 2014.Foto: 

Håkan Mattsson har erkänt brottet och har nu fått ett strafföreläggande på 1 500 kronor för färden som ägde rum på E 65 mellan Jägersro och Fredriksberg i Malmö den 11 mars.

– Det är korrekt. Jag blev uppringd och jag svarade. Det är inte så mycket mer att säga om det, säger Håkan Matsson.

Annons

Vad har du lärt dig av det här?

– Att jag inte ska svara när det ringer.

Vad tycker du om lagstiftningen?

– Jag utgår från att de som har stiftat lagen har god grund för den här lagstiftningen.

Lagen som det handlar om i det här fallet trädde i kraft 1 december 2013 och i den skärptes kraven på hur mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning får användas i trafiken. Kortfattat kan man säga att användningen inte får ”inverka menligt på framförandet av fordonet”.

I Håkan Mattssons fall anser åklagaren att föraren ”har framfört fordonet vingligt över två körfält och även kört ute i vägrenen.”

Strafföreläggande

Att Håkan Mattsson får ett strafföreläggande innebär att det är en åklagare som har fattat beslut om straffet. Direkt efter att lagen trädde i kraft gick liknande fall till domstol. Där har domarna legat på penningstraff på 1 500–2 000 kronor.

– De här domarna har varit vägledande för straffvärdet och sedan cirka en månad tillbaka utfärdar åklagare strafföreläggande om brottet har erkänts. Då behöver ärendet inte gå till huvudförhandling i tingsrätten, säger Annika Jonasson, kammaråklagare i Karlskrona.

Hon är ansvarig för ett nationellt trafikprojekt inom åklagarmyndigheten där trafikbrott lyfts från de lokala åklagarna och samlas på ett par platser i landet.

Annons

Håkan Mattsson har accepterat sitt straff.

– Jag har erkänt och det är bara att gilla läget, säger han.

Taner Caliskan
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons