Med passion för chokladhantverk
Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson har precis kommit tillbaka från Formex, den stora nationella mässan för formgivning och inredningsdesign som butiksägare över hela landet åker till för att beställa hem nya varor.
Lanseringen av Ystadsföretagets Van Uffords nya produkter, bland annat en chokladjulkalender i trälåda, gick minst sagt över förväntan, konstaterar det äkta paret.
– Det är verkligen jättekul. Man vet aldrig om man har satsat på rätt idé. Nu har vi massor av beställningar och massor att göra efter den här sommaren, som förstås inte var så rolig för ett chokladföretag, säger Charlotta Quarles van Ufford.
Att ställa ut på mässor är ett sätt hitta återförsäljare och att nå ut i landet.
– När vi tog över företaget efter Chokladbiten 2016 så var fokuset mycket på Skåne, men vi behöver tänka större än så, säger Charlotta.
– När folk frågar oss var de kan köpa våra chokladkakor så brukar jag klämma till med: ”Tja, vad sägs om Lenas Presentbod i Kiruna”, skrattar Tommy Elofsson.
2016 beskriver paret som ett läroår, medan 2017 innebar en flytt av chokladfabriken från Bronsgatan till nya lokaler på Adlercreutzgatan på regementsområdet.
– Vi har skapat ett nytt varumärke, Van Ufford Choklad, lagt upp en ny webbshop och gjort stora kostsamma investeringar. Nu har vi även certifierat oss så att vi kan märka våra produkter som ekologiska, säger Charlotta.
Företagets choklad har också fått en ny komposterbar innerpåse av cellulosa, för att minska användningen av plast.
– Vi fick leta med ljus och lykta efter rätt förpackningslösning, och till slut hittade vi rätt, säger Charlotta och fortsätter:
– Så sammantaget kan man säga att vi har satsat ordentligt och därför är det så skönt nu att saker och ting börjar lossna på orderingången och vi känner att vi har satsat rätt.
Det senaste året har chokladföretaget anställt två personer på deltid, den senaste faktiskt så sent som den här månaden.
– Det roligaste är att få vara med och skapa nya smakkombinationer i chokladkakorna. Årets julkaka, Lingonberry Jingle, har jag och min kollega Kim varit med att ta fram, säger Amanda Conradsen, en av de nyanställda.