Annons

Med passion för chokladhantverk

Familjeföretaget Van Ufford Choklad har satsat i Ystad stort senaste året.
– Vi har vuxit hela tiden, men så här långt har vi behövt stoppa tillbaka alla inkomster i investeringar. Nu känns det som det har lossnat och ordrar flödar in, säger Charlotta Quarles van Ufford.
Ystad • Publicerad 2 september 2018
Ystadsföretaget Van Ufford Choklad har satsat rejält i sin nya fabrik i Ystad det senaste året, och bland annat anställt två personer.
– Därför är det så fantastiskt skönt att försäljningen nu har lossnat på riktigt, säger ägarna och äkta paret Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson
Ystadsföretaget Van Ufford Choklad har satsat rejält i sin nya fabrik i Ystad det senaste året, och bland annat anställt två personer. – Därför är det så fantastiskt skönt att försäljningen nu har lossnat på riktigt, säger ägarna och äkta paret Charlotta Quarles van Ufford och Tommy ElofssonFoto: Sprisse Nilsson

Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson har precis kommit tillbaka från Formex, den stora nationella mässan för formgivning och inredningsdesign som butiksägare över hela landet åker till för att beställa hem nya varor.

Lanseringen av Ystadsföretagets Van Uffords nya produkter, bland annat en chokladjulkalender i trälåda, gick minst sagt över förväntan, konstaterar det äkta paret.

Annons

– Det är verkligen jättekul. Man vet aldrig om man har satsat på rätt idé. Nu har vi massor av beställningar och massor att göra efter den här sommaren, som förstås inte var så rolig för ett chokladföretag, säger Charlotta Quarles van Ufford.

För att chokladen ska få de egenskaper som man vill – det vill säga stelna, knäcka, lämna formen och gå att hålla i en liten stund – så måste den var exakt rätt tempererad. Därför har Van Ufford Choklad investerat i en ny och större tempereringsmaskin. Här arbetar Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson med en ny laddning chokladkakor.
För att chokladen ska få de egenskaper som man vill – det vill säga stelna, knäcka, lämna formen och gå att hålla i en liten stund – så måste den var exakt rätt tempererad. Därför har Van Ufford Choklad investerat i en ny och större tempereringsmaskin. Här arbetar Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson med en ny laddning chokladkakor.Foto: Sprisse Nilsson

Att ställa ut på mässor är ett sätt hitta återförsäljare och att nå ut i landet.

– När vi tog över företaget efter Chokladbiten 2016 så var fokuset mycket på Skåne, men vi behöver tänka större än så, säger Charlotta.

– När folk frågar oss var de kan köpa våra chokladkakor så brukar jag klämma till med: ”Tja, vad sägs om Lenas Presentbod i Kiruna”, skrattar Tommy Elofsson.

2016 beskriver paret som ett läroår, medan 2017 innebar en flytt av chokladfabriken från Bronsgatan till nya lokaler på Adlercreutzgatan på regementsområdet.

– Vi har skapat ett nytt varumärke, Van Ufford Choklad, lagt upp en ny webbshop och gjort stora kostsamma investeringar. Nu har vi även certifierat oss så att vi kan märka våra produkter som ekologiska, säger Charlotta.

Van Uffords chokladjulkalender i trä blev en succé på den senaste mässan Ystadsföretaget ställde ut på.
Van Uffords chokladjulkalender i trä blev en succé på den senaste mässan Ystadsföretaget ställde ut på.
”Våra chokladkakor är handgjorda. Varje kaka är unik, det blir lite mer omsorg i varje detalj”, säger Charlotte.
”Våra chokladkakor är handgjorda. Varje kaka är unik, det blir lite mer omsorg i varje detalj”, säger Charlotte.

Företagets choklad har också fått en ny komposterbar innerpåse av cellulosa, för att minska användningen av plast.

– Vi fick leta med ljus och lykta efter rätt förpackningslösning, och till slut hittade vi rätt, säger Charlotta och fortsätter:

– Så sammantaget kan man säga att vi har satsat ordentligt och därför är det så skönt nu att saker och ting börjar lossna på orderingången och vi känner att vi har satsat rätt.

Kim Wiking är nyanställd. ”Det roligaste är att det är både pyssligt och kreativt att jobba med händerna.”
Kim Wiking är nyanställd. ”Det roligaste är att det är både pyssligt och kreativt att jobba med händerna.”

Det senaste året har chokladföretaget anställt två personer på deltid, den senaste faktiskt så sent som den här månaden.

– Det roligaste är att få vara med och skapa nya smakkombinationer i chokladkakorna. Årets julkaka, Lingonberry Jingle, har jag och min kollega Kim varit med att ta fram, säger Amanda Conradsen, en av de nyanställda.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons