Mer än hälften av badhytterna är för stora

Mer än hälften av de 244 badhytterna i Sandskogen är för stora. Många har fått förlängda tak eller små sittplatser och överstiger den nuvarande maxgränsen på fem kvadratmeter.
Ystad • Publicerad 6 september 2002

Därmed uppstår den märkliga situationen att de som vill sälja sina något för stora badhytter först måste såga av delar av dem. - För bedrövligt, tycker Brita Offrell. Hor har haft flera spekulanter på sin badhytt och vädjat till kommunen att få sälja den, även om den lilla utskjutande delen gör att den övertiger fem kvadratmeter. Hon har fått nej varje gång och nu inriktat sig på att ha kvar hytten. - Under de 20 år som jag varit här har min och andras badhytter i området sett likadana ut och det har inte stört någon. Jag tycker det är fel att delar måste sågas bort för att de skall få lov att säljas. De förlorar mycket i utseende på detta, säger Brita. Åke Sköld håller med. 1983 fick han bygglov för sin badhytt beviljat utan några invändningar av dåvarande bygglovschefen i Ystad och numera stadsarkitekten i Simrishamn Bengt Selander. Åke säger att reglerna gjort att det uppstått en svart marknad: Vissa säljer sina hytter men står ändå kvar som ägare för att inga ingrepp skall behöva göras. - Det finns också exempel där badhyttsägarna sågat bort utskjutande delar och de nya ägarna byggt till delarna igen. Så här får det inte gå till. Beslutet som togs i teknik- och fastighetsnämnden 1993 bör rivas upp så att överlåtelser sker på rätt sätt, menar Åke. Barbro och Jan Ohlsson har en annan uppfattning: - Vår sju år gamla badhytt håller måttet och är exakt fem kvadratmeter. Vi tycker att man skall följa de regler som gäller, påpekar Barbro och Jan. - I början av 1990-talet uppstod en diskussion om badhytterna. Många struntade i den dåvarande maxgränsen på fyra kvadratmeter och byggde ut till upp emot tio kvadratmeter, berättar bygglovschef Tommy Stenfeldt. 1993 togs beslut om att öka arealen till fem kvadratmeter samt att de som utfört ''missgreppen'' skulle få behålla sina för stora hytter fram till försäljning. - Vid en försäljning är det däremot fem kvadratmeter som gäller. Vi gör på detta sätt för att på sikt få rätt storlek på samtliga badhytter, säger Tommy. Assistent Kerstin Sliper på teknik- och fastighetskontoret påpekar att det inte är tillåtet att sälja en badhytt och sedan stå kvar som ägare till denna. - När vi får besked av badhyttsägare att man fått ner måtten till de rätta åker vi ut och mäter. Arealen beräknas på den yta som badhytten har på marken och på det utrymme som är under tak, omtalar Kerstin. Hon konstaterar dock att man har svårt att kontrollera så att ingen av de 244 badhytterna efterhand får nya små påbyggnader.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.