Annons

Mer gnissel från nya tåg

Bullret från de nya pågatågen är mycket värre än det från de gamla. Det tycker flera Ystadsbor som bor längs järnvägen och som nu vänt sig till Trafikverket med sin kritik.
Ystad • Publicerad 14 september 2011
"Förstå mig rätt. Järnvägen var här före oss och vi tycker att det är bra att tågen går ofta. Men ljudet från de nya tågen är mycket, mycket obehagligare än tidigare och detta vill vi ha undersökt", säger Kent Lindgren som för talan för de boende i HSB-huset vid järnvägsstationen.
"Förstå mig rätt. Järnvägen var här före oss och vi tycker att det är bra att tågen går ofta. Men ljudet från de nya tågen är mycket, mycket obehagligare än tidigare och detta vill vi ha undersökt", säger Kent Lindgren som för talan för de boende i HSB-huset vid järnvägsstationen.Foto: Sprisse Nilsson

– Det är ju inte så att det varit tyst tidigare men nu är det ett starkare ljud, metalliskt och genomträngande, som är mycket obehagligt. Oljudet har blivit sju resor värre, säger Kent Lindgren som är vicevärd i HSB:s hus vid järnvägsstationen där han också bor.

Han berättar att han har fått befogenhet att föra 13 lägenhetsinnehavares talan i kontakten med Trafikverket.

Annons

Gnisslet som de reagerar på varar mellan tio sekunder och drygt en halv minut och är tillräckligt för att störa nattsömnen. Särskilt när tågen nu går oftare.

Oljudet uppstår vid torr väderlek.

– Men vi kan ju inte precis önska oss regn varje dag, säger Kent Lindgren lakoniskt.

Han har ännu inte varit i kontakt med miljö och hälsa på kommunen för att göra en bullermätning.

– Vi måste ge Trafikverket lite tid att lösa det här först. Om de inte gör det får vi se till att få en bullermätning, och en sådan skulle alldeles säkert visa för hög värden om jag får gissa, säger Kent Lindgren.

På andra sidan rälsen, i de så kallade tullhusen på Spanienfararegatan, bor Magnus Wedin som också hört av sig till Trafikverket.

– Det tjutande ljudet låter precis som ett tåg som panikbromsar i en Hollywoodfilm. Det är en katastrof för oss som bor här. Jag har fått flytta in sängen i vardagsrummet.

Precis som Kent Lindgren och andra gör han kopplingen till tågens hastighet.

– Jag tror att problemen skulle försvinna om alla tåg bromsade in innan de kom in kurvan i järnvägen väster om stationen, säger han.

På Hotell Continental, som ligger precis vid järnvägskorsningen på Hamngatan, uppger ägaren Staffan Garnaeus att han inte fått några klagomål från sina gäster med anledning av de nya tågen.

– Men det beror nog på att vi investerade i bra ljudisolerande fönster för många år sedan, säger han.

Karin Ohlsson
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons