Annons

Mia Poppe blir Fröken April

Mia Poppe spelar huvudrollen i Teatrums våruppsättning Fröken April på Ystads teater. Som hennes rival, operasångerskan Vera, ser vi Beatrice Järås. Mia Poppe är fröken April, säger regissören Theresé Willstedt.
Ystad • Publicerad 31 januari 2007
Mia Poppe gör huvudrollen som Fröken April.Bild:Suvad Mrkonjik
Mia Poppe gör huvudrollen som Fröken April.Bild:Suvad MrkonjikFoto: 
Beatrice Järås gör rollen som operasångerskan Vera i Fröken April.Bild: Tobias Röstlund
Beatrice Järås gör rollen som operasångerskan Vera i Fröken April.Bild: Tobias RöstlundFoto: 

Fröken April är en kärlekskomedi i 1950-talsmiljö. En kärlekskarusell med förvecklingar där alla periodvis är kära i alla och kämpar för att nå sina mål med olika mer eller mindre tvivelaktiga metoder. Hur det slutar vill inte Theresé Willstedt avslöja mer än att det blir ett lyckligt slut.

– Det blir en enorm kärleksfest, så mycket kan jag säga.

Annons

Mia Poppe är ett välkänt skådespelarnamn i Skåne och det är även Beatrice Järås, bosatt på Österlen.

– Beatrice gör den åldrande operasångerskan Vera som missat kärleken i sitt liv. Det vill hon försöka ta igen. Beatrice Järås har ju en enorm erfarenhet och har faktisk jobbat på operan en gång i tiden, hon är den perfekta Vera, säger producenten Josefine Tengblad som själv gör rollen som Siri, Veras vän. En 1950-tals feminist, enligt regissören Theresé Willstedt.

Förutom Mia Poppe och Beatrice Järås är Göran Thorell ny i gänget. Han spelar operadivan Osvald Berg, föremålet för både Veras och Fröken Aprils heta känslor.

I de övriga rollerna ser vi bekanta ansikten från förra årets uppsättning Måsen: Duncan Green, Bo Andersson, Elena Alexandrova och musikerna Christopher Dominique, Jonnie Holmberg och Mikael Gökinan. Musikaliskt blir det gott om 1950-talsörhängen och operaklassiker men även en del nyskriven musik av Jan Lundgren. Scenografi och kostym håller sig i 50-talet.

Även i år vill Teatrum använda det filmiska för att förstärka föreställningen. Det sker genom Cecilia Tengblads animerade filmer som kommer att integreras med vad som händer på scenen och förstärka kärlekssagan – som för övrigt förstås innehåller de två mytiska figurerna Eros och Afrodite som vill ha sina fingrar med i spelet.

Finansieringen av projektet är fortfarande aningen darrig. Regionen har bidragit med 16500 kronor, Framtidens Kultur med 40000 kronor och producenten Josefine Tengblad hoppas mycket på kommunens välvilja.

– Det är inte bara pengarna som är viktigt. Många vill gärna se att kommunen engagerar sig innan de själva tar del – det betyder mycket att kommunen visar att man tycker att det här är ett bra initiativ som man vill stötta. Det blir premiär på skärtorsdagen 5 april och Teatrum planerar för 18 föreställningar.

Det är en något enklare uppsättning som Teatrum valt i år. Ensemblen är bantad och valet av pjäs tyder på en vilja att underhålla och roa mer än att experimentera och förbrylla. Jag tror att det är ett bra val. 1950-talet är åter populärt inom modevärlden och en rak och föga problemiserad kärlekskomedi är precis vad vi kan behöva framåt vårkanten.

– Det är ju på våren som det händer. Då kommer kärleken. Vi vill att folk ska vara glada och upprymda när de går från teatern och det tror jag vi ska lyckas med, säger Theresé Willstedt.

Robert Dahlström

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons