Annons

Mikael, 30, tar över den näst sista mjölkgården

De har försvunnit en efter en – nu finns bara två mjölkgårdar kvar i Ystads kommun. Mikael Jönsson är på väg att ta över en av dem. Han vågar satsa, trots skiftande betalning och minskat mjölkdrickande.
– Jag tror på det här, säger 30-åringen.
Bussjö • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 9 mars 2023
Generationsskifte är på gång hos J & J Lantbruk. Mikael Jönsson, 30 år, ska ta över på sikt efter sina föräldrar och sin farbror.
Generationsskifte är på gång hos J & J Lantbruk. Mikael Jönsson, 30 år, ska ta över på sikt efter sina föräldrar och sin farbror.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Innanför dörren till stallet i Bussjö råmar en av de nyfödda kalvarna när Mikael Jönsson närmar sig. Den vill gärna bli klappad.

Längre bort idisslar mjölkkorna i lösdrift. Varje ko går in och ut i någon av de två mjölkningsrobotarna när hon själv vill för att bli mjölkad. Roboten avgör om det är dags – annars får hon gå ut igen.

Annons

– Våra kor mjölkar i snitt 36 liter per dygn. Det finns kor som mjölkar mer, men vi vill att korna ska vara friska och hålla länge, säger Mikael Jönsson.

Mikael Jönsson kelar med en av kalvarna som fötts den här veckan. Om några dagar får den flytta till en större box och vara tillsammans med sina ”kompisar” i samma åldersgrupp.
Mikael Jönsson kelar med en av kalvarna som fötts den här veckan. Om några dagar får den flytta till en större box och vara tillsammans med sina ”kompisar” i samma åldersgrupp.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi får plötsligt flytta oss lite när en liten robot kommer körande i gången. Den leder tankarna till Star wars och en av de ”söta” robotarna där, R2-D2. Den här foderputtaren, Lely Juno, föser ensilaget närmare korna så att de lätt får tag i nytt foder hela tiden.

– Roboten piper innan den ska köra i gång. Det hör korna. De kommer fram när de vet att det vankas mat, säger Mikael Jönsson.

Här kör roboten Juno och puttar in fodret så att korna hela tiden har att äta.
Här kör roboten Juno och puttar in fodret så att korna hela tiden har att äta.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Ytterligare en robot – Discovery som kontinuerligt skrapar bort gödsel så att det ska vara rent där korna går – syns inte för tillfället. Den har återvänt till sin station för att laddas, ungefär som de numera vanliga robotgräsklipparna.

– Tekniken sparar en massa arbetstid. Dessutom blir det lugnare i stallet, säger Mikael Jönsson.

Kor är extrema rutindjur och har en stark rangordning. J & J lantbruk har holsteinkor. Nästan alla är svarta, men det finns även några röda.
Kor är extrema rutindjur och har en stark rangordning. J & J lantbruk har holsteinkor. Nästan alla är svarta, men det finns även några röda.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Han behöver inte mjölka för hand två gånger om dagen, som tidigare generationer. När han växte upp fanns det 20 uppbundna kor på gården och flera mjölkbönder bara i Bussjö.

Det isolerade lösdriftsstallet med god ventilation byggde familjen 2001. Tio år senare kom de två mjölkningsrobotarna av märket Lely.

I den så kallade kalvamman får kalvarna mjölk, som blandats av mjölkpulver. En transponder i kalvens halsband noterar hur mycket den dricker.
I den så kallade kalvamman får kalvarna mjölk, som blandats av mjölkpulver. En transponder i kalvens halsband noterar hur mycket den dricker.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Via dator och appar i telefonen har Mikael Jönsson stenkoll på alla djur: allt från hur mycket korna mjölkar till hur mycket varje kalv dricker. Tekniken hjälper honom också att hålla reda på kornas hälsa och mjölkens kvalitet. Blir något fel får han ett larm i telefonen.

När Mikael Jönsson blickar framåt funderar han på när det är dags att investera i nya robotar och om han ska ha fler kor i stallet. Generationsskiftet från hans föräldrar och farbror till honom pågår.

Mikael Jönsson är på väg att ta över en av de två mjölkgårdar som finns kvar i Ystads kommun. Hans familj levererar mjölken till Skånemejerier.
Mikael Jönsson är på väg att ta över en av de två mjölkgårdar som finns kvar i Ystads kommun. Hans familj levererar mjölken till Skånemejerier.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Fakta

Mikael Jönsson

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo och dotter på 4 år.

Företag: J & J Lantbruk som ägs av Mikael Jönsson, hans föräldrar Stefan och Maria Jönsson, samt hans farbror Torbjörn Jönsson.

Djur: 120 mjölkande kor, totalt 300 djur med kalvar och ungdjur. Tjurkalvarna föds upp på gården.

Areal: 300 hektar, varav det på 80 hektar odlas grovfoder till korna (vall och majs). Resten av växtodlingen är spannmål, höstraps och sockerbetor som säljs.

Utöver det har Mikael Jönsson maskinstation och tillverkning av hästfoder.

Omsättning: 2022 cirka 15 miljoner kronor, en kraftig ökning på grund av höga priser. Även kostnaderna för foder, bränsle, el, gödning och andra insatsvaror har stigit mycket.

– Jag är delägare och tar successivt över aktierna i bolaget, berättar Mikael Jönsson.

Annons

Han har deltagit i arbetet på gården så länge han minns. Särskilt gillar han variationen mellan växtodling och djur. Hans leende avslöjar att han stortrivs.

Han vet att producentpriserna kan variera kraftigt. I höstas steg de till den hittills högsta nivån, vilket ökade företagets omsättning. Nu är de på väg ner igen.

”Min drivkraft är att se vad kan jag utveckla och göra bättre. Det är roligt att ha djuren, det blir mer liv och rörelse då.”
Mikael Jönsson

– Jag tror på det här i längden. Det är inte alla som får förmånen att arbeta med det de tycker om. Jag är min egen chef och kan styra ganska mycket vad jag gör, säger han.

– Min drivkraft är att se vad kan jag utveckla och göra bättre. Det är roligt att ha djuren, det blir mer liv och rörelse då.

Det är luftigt och väl ventilerat i lösdriftstallet. Korna kan äta och bli mjölkade när de själva vill.
Det är luftigt och väl ventilerat i lösdriftstallet. Korna kan äta och bli mjölkade när de själva vill.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Trots all teknik behöver nötkreaturen tillsyn flera gånger om dagen. Mikael Jönsson har just nu mest fokus på växtodlingen och verkstaden, medan hans mamma är expert på aveln.

Solceller som installerades 2017 producerar 100 000 kilowattimmar per år och hjälper till att hålla elkostnaderna nere. Mjölkkorna går på sommarhalvåret på bete runt stallet så att de även då enkelt kan gå in om bli mjölkade. Ungdjuren betar från april till oktober–november på mark där våtmark återskapats.

Mikael Jönsson visar gärna upp gården för andra.

– Det är bra om konsumenterna kan se hur det går till, säger han.

Fakta

Lika många vildsvin som kor

Trenden med färre och större mjölkföretag fortsätter. De finns knappt 3 000 mjölkgårdar i Sverige (2 795 i juni 2022) och cirka 300 000 mjölkkor (ungefär lika många som antalet vildsvin).

Det skulle behövas ytterligare 126 000 kor för att Sverige skulle bli självförsörjande på mjölkprodukter.

2015 fanns drygt 4 100 mjölkföretag och knappt 340 000 mjölkkor.

Förbrukningen av mejeriprodukter minskade i Sverige med 4 procent 2011–2021, från 382 till 368 kilo per person och år.

Varje mjölkföretagare genererar i snitt ytterligare 8 jobb (december 2020).

Källa: LRF Mjölk

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons