Minskad lämning på tippen

Sedan priserna för att slänga osorterade sopor på tippen höjdes har färre personbilar och bilar med släp kommit med skräp. Det visar statistik som YA tagit del av.
Ystad • Publicerad 18 april 2002

Vid årsskiftet höjdes avgiften för att lämna osorterat skräp på Hedeskogatippen från 100 kronor till 400 kronor om man kommer med ett släp. För personbil höjdes avgiften från 60 kronor till 200. Avsikten var att minska lämnandet av osorterade sopor, säger Anders Lindén på avfallsbolaget ASSY. - Det skulle kosta om man inte la ner möda på att sortera sitt avfall. Och det verkar som om bolaget nått sitt mål. Förra året var det 2136 bilar och bilar med släp som lämnade blandat skräp från januari fram till 15 april. I år är siffran nere i 999 bilar samt bilar med släp för samma period. Till det ska räknas att 500 har lämnat säckar. Anders Lindén är övertygad om att det är priset som ligger bakom minskningen. Innan var det enklare att betala en hundring än att behöva sortera sitt material. - Men det är viss skillnad på 100 och 400 kronor. En hundring är så där. Men för 400 kronor är man beredd att lägga ner lite tid och lite möda, säger han. Att lämna säck är något som är nytt sedan årsskiftet. Tanken är att man ska kunna sortera sitt avfall när man kommit till tippen. Det som blir över får man lämna blandat i en säck till en avgift av 30 kronor styck. Och det är något som tydligen blivit populärt. Enligt Anders Lindén är det allt fler som väljer att köra några varv runt tippen och sortera sitt avfall för att slippa betala de 400 kronorna när de fått reda på priset. I den bemärkelsen kan man kanske säga att lämnandet av sorterat avfall ökat något. Anders Lindén tror att risken är liten att avfall hamnar på fel ställe, exempelvis dumpas i naturen, för att priserna höjts. - För det första tror jag folk är mer medvetna nu. Det där att köra och slänga ett släp i skogen- folk är mindre benägna att göra sådant nu än för några år sedan. Dessutom är folk mer observanta nu, så det är större risk att åka dit. Någon kan se en och anmäla en, säger Anders Lindén. Han menar också att det innebär mycket jobb att smyga ut nattetid och köra ut i skogen med skräp. - Men okej, risken finns, och det tror jag inte man kommer ifrån. Men så var det innan också. Några signaler om att nedskräpningen skulle ha ökat har han inte fått. Att lämna sorterade sopor på tippen är alltid kostnadsfritt.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.