Minus för Ystads kommun

Nio miljoner minus - så ser den ekonomiska prognosen för Ystads kommun ut i årbaserat på kvartalsrapporten. Kommunalråd Thomas Lantz (m) betonar dock att det är så tidigt på året ännu att siffran bör tas med en stor nypa salt.
Ystad • Publicerad 2 maj 2002

- Den här tiden på året har man väldigt lite att räkna med. Vi har ingen aning om hur skatteunderlaget ser ut och vad det kommer att innebära för vår ekonomi. Det här upplevs inte alls som ett problem i kommunstyrelsen, säger han. Kommunens IT-verksamhet ser ut att gå back med en miljon kronor, bland annat på grund av en del projekt som enligt Lantz skenat i väg. Åtgärder har satts in för att lösa underskottet, åtminstone till nästa år. Annars ser nämnden för ledning och utveckling, där IT ligger, ut att gå plus med drygt 1,3 miljoner kronor. Barn-och utbildningsnämnden flaggar för ett minus på tre miljoner kronor, som man dock tror ska hämtas in. Kultur- turism- och fritidsnämnden räknar med 600 000 i underskott, men Thomas Lantz befarar att det blir högre än så. Social omsorg tror sig få ett överskott på cirka 2,5 miljoner kronor, men just denna verksamhet är enligt Lantz svår att sia om. Teknik- och fastighet räknar med ett underskott på drygt tre miljoner kronor. En stor del beror på att kostnaderna för bostadsanpassningen, en obligatorisk verksamhet, är svåra att planera för. Troligen kommer kommunstyrelsen täcka just det underskottet. På grund av att slam från reningsverket inte längre tas emot av bönderna väntas VA-verket få ett underskott på 700 000 kronor för lagring av slammet. Ljust ser det ut för kommunens övriga finanser, som handlar om räntekostnader, statsbidrag och så vidare. Där väntas ett överskott på 7 miljoner kronor i år.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.