Misstänkt storsmugglare frias i domstol

Tingsrätten i Ystad anser inte att en erfaren och driftig affärsman kan göra sig skyldig till allvarligt tullbrott. Åtalet mot en misstänkt 54-årig storsmugglare av cigaretter ogillas därför av domstolen.
Ystad • Publicerad 12 maj 2004

Det handlar om två fall av smuggling under juni månad 2001 där sammanlagt 5 752 400 stycken cigaretter undanhållits den svenska tullen. Det handlar om några av de största smugglingsförsök som tullen i Ystad avslöjat. Cigaretterna har vid både tillfällena gömts i en lastbil med trävaror. Tingsrätten väljer att tro på 54-åringens berättelse, trots luckor. De anser inte att en erfaren och driftig affärsman skulle utsätta sig för risken att avslöjas med ett så allvarligt brott. 54-åringen som är bosatt i Malmö har stått som mottagare för trävarorna från Polen. Tanken var att de skulle lastas om i Sverige, till en svensk lastbil, för att därefter skeppas över till Storbritannien. På så sätt skulle polska varor, som enligt 54-åringens försvarare, anses vara av sämre kvalitet få ett högre marknadspris. Åklagaren har hävdat att detta är ett sätt att dölja smugglingen bland "nonsensvaror". 54-åringen har hela tiden nekat till att han har känt till den dolda lasten och tingsrätten väljer att tro på honom trots motsägelser i hans berättelse. Tingsrätten skriver i domskälen att "det finns åtskilliga märkliga omständigheter som bör granskas". För det första har 54-åringen två gånger flugit till Warszawa för att hämta hem kontantbelopp för handeln med trävarorna. Något som dels medfört höga resekostnader dels har det handlat om betydligt högre summor än vad som kan verka rimligt för trähandeln. För det andra har trävarorna varit av ovanliga dimensioner och oanvändbara för byggnadsverksamhet. Med hänsyn till det tycker tingsrätten att det verkar otroligt att export av dess förhållandevis små kvantiteter, 37 kubikmeter, kan vara lönande. En annan fråga som tingsrätten ställer sig är om det överhuvudtaget är möjligt att organisera denna typ av storskalig smuggling utan att 54-åringen i sin position skulle ha känt till det. Tingsrätten finner inte att det finns något stöd i åklagarens redovisning för att 54-åringen ska ha känt till brottet. De anser också att det "inte framstår som särskilt sannolikt att [54-åringens namn], en erfaren och driftig affärsman, skulle ha tagit den risk som det måste ha inneburit att göra sig skyldig till uppsåtligt tullbrott av så allvarligt slag som åtalet gäller". Cigaretterna som har tagits i beslag har oavsett åtalsfrågan, varit föremål för ett brott, slår tingsrätten fast, och de ska förverkas. Tingsrätten anser också att 54-åringen har rätt till ersättning för kostnader han har haft för egna efterforskningar. Han får 20 000 kronor i ersättning för att ha anlitat en polsk detektivbyrå.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.