Båda misstänkta gårdsrånarna häktades

Ystad Artikeln publicerades

Den 30-årige man och 18-åriga kvinna som misstänkts ligga bakom flera rån mot ensligt belägna gårdar i södra Skåne i januari i år häktades på måndagen av Ystads tingsrätt. Båda nekade till brott och ville försättas på fri fot.

På måndagseftermiddagen ställdes de misstänkta inför häktningsdomare i Ystads tingsrätt. Anhöriga och vänner till dem var på plats för att lyssna vid de båda förhandlingarna.

De liksom övriga åhörare fick gå ut ur rättssalen när åklagaren Emma Adolfsson bakom stängda dörrar gick igenom detaljerna kring rånen och vad som enligt henne binder de båda misstänkta till brotten. Detta av utredningstekniska skäl.

Mannen och kvinnan greps i torsdags efter det senaste rånet, mot en gård utanför Vollsjö. Båda är från Malmö.

30-åringen är förutom grovt rån i Vollsjö misstänkt för det grova rånet mot Carl Piper på Högestad och ett grovt rån i Tomelilla. Dessutom är han misstänkt för ett rån i Fuglie utanför Trelleborg.

Den 18-åriga kvinnan kördes iväg av polis efter det att tingsrätten beslutat att häkta henne.
Foto: Per Nilsson
Den 18-åriga kvinnan kördes iväg av polis efter det att tingsrätten beslutat att häkta henne.

Åklagaren ville ha honom häktad för att han enligt henne på fri fot kan undanröja bevis eller begå nya brott. Dessutom är ministraffet för grovt rån längre än två års fängelse.

– Han förnekar samtliga brottsmisstankar, sa mannens försvarare Jan-Anders Hybelius.

30-åringen är tidigare dömd till fängelsestraff vid flera olika tillfällen för stöld och bedrägeri, men även för narkotikabrott och olovliga körningar.

I juni förra året dömde Lunds tingsrätt honom till tre månaders fängelse för en stöld av ett dyrbart konstverk på ett hotell i samma stad den 22 maj 2018. Han överklagade, men hovrätten fastställde domen i december förra året.

Den unga kvinnan är inte misstänkt för det grova rånet i Högestad, men annars är misstankarna mot henne de samma som mot mannen.

– Hon nekar till brott och bestrider häktningsyrkandet, sa hennes försvarare advokat Raha Abar.

Tingsrätten beslutade att häkta båda misstänkta för de brott åklagaren lagt fram. De fördes efter förhandlingarna till häktet i Trelleborg.

Mannens försvarare deklarerade direkt efter förhandlingen att han inte skulle överklaga häktningsbeslutet. Kvinnans försvarare ville inte kommentera om beslutet ska överklagas.

Senast den 17 februari ska åklagaren ha väckt åtal,

Båda häktningsförhandlingarna genomfördes bakom stängda dörrar.
Foto: Per Nilsson
Båda häktningsförhandlingarna genomfördes bakom stängda dörrar.

Utredningen kommer nu att fortsätta. Poliser som arbetar med fallet var med vid den första häktningsförhandlingen.

– Nya förhör kommer att hållas med alla målsägande. Vi vet ungefär vad som tillgripits i deras hem, men hoppas att nya förhör kan ge svar på vad som stulit. Det kan ju klarna efter hand för målsägandena, säger åklagaren Emma Adolfsson, som leder förundersökningen.

Bland stöldgodset finns bland annat kontanter, smycken och telefoner.

Fram över kommer utredningen också att fokusera på att hitta övriga rånare.

– Det finns uppgifter från flera av de drabbade att det var tre personer. Det kommer vi naturligtvis att titta på framöver. Mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, säger Emma Adolfsson.

Påföljden för grovt rån är mellan fyra och tio års fängelse. För rån är straffet mellan ett och sex års fängelse.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.