Annons

"Missuppfattning om ishallens pengar"

Ishallsstiftelsens penningtapp är en ren missuppfattning. Det hävdar stiftelsens ordförande Thomas Lantz (M). "Man kan inte jämföra oskattade pengar med skattade."
Ystad • Publicerad 23 oktober 2010
Thomas Lantz.
Thomas Lantz.Foto: 

När Stiftelsen Ishall i Ystad bildades efter Karl Erik Larssons och Elsa Svenssons donation för fyra år sedan, överlämnades aktier till ett sammanlagt värde av 5,4 miljoner kronor i fastighetsbolagen Fabege, Klövern och Wallenstam B.

– Hade vi sålt aktierna rakt av, hade vi fått 3 750 000 kronor kvar efter skatt. I stället har vi skattat efter hand som aktier sålts. I dag har vi 3,2 miljoner. Så att påstå att vi förlorat nästan hälften av pengarna är ren felinformation, säger Thomas Lantz.

Annons

Under stiftelsens första år, 2007, valde styrelsen att sälja en del av aktierna och i stället köpa andra värdepapper som aktieobligationer och likviditetsfonder.

– Fastighetsaktier är högriskaktier. Mot en planeringshorisont på fem år bestämde vi oss för att ersätta dem med lågriskinvesteringar, säger Thomas Lantz.

Vid årets slut hade aktiernas sammanlagda värde sjunkit med en miljon. Samtidigt betalades en halv miljon kronor i skatt.

Under börskraschens 2008 såldes samtliga aktier och ersattes med räntebärande fonder till ett värde av 3, 1 miljoner

– Vi såg att aktierna rasade och ville rädda så mycket som möjligt.

Aktiehandeln 2008 beskattades med 355 000 kronor. 2009 köptes nya aktier i bolag som Astra, Telia Sonera och Alfa Laval. Vid årets slut var värdet knappt 2,8 miljoner kronor. I dag har aktiemarknaden svängt och aktierna är enligt Thomas Lantz uppe i ett värde på 3,2 miljoner.

– Hade vi haft de ursprungliga aktierna kvar i december 2009 hade de varit värda 500 000 kronor mindre än de aktier vi då hade. Då hade vi kritiserats för det.

När Thomas Lantz utsågs att förvalta pengarna för fyra år sedan var han Ystads kommunalråd. Då anklagades han för att ha hemlighållit donationen för att kunna lansera den mitt under pågående valkampanj.

– Ja. Det gjorde jag, och jag ser inget fel i det. Det görs ju dagligen utspel i en valkampanj. Karl Erik överlät åt mig att bestämma när överraskningen skulle presenteras.

Du är inte längre aktiv i kommunpolitiken. Planerar du att på att lämna över rodret till en nu aktiv politiker?

Annons

– Nej. Jag har, tillsammans med några andra, blivit utsedd att förvalta pengarna eftersom givarna har förtroende för mig. Det utgår inga arvoden eller andra ersättningar till stiftelsestyrelsen och aktierna var inte en gåva till kommunen.

Karl Erik Larsson och Elsa Svensson är öppna för att ändra stiftelsens ändamål. Vad anser du om det?

– Vi håller på att förbereda en permutation, det vill säga ändra ändamålsbeskrivningen. Ser vi ingen ishall inom tio år, vill vi kunna använda pengarna till något annat som berör ungdomsverksamhet. Stiftelsen ska rimligen avvecklas inom en viss tid.

Vad tänker du dig då?

– Kanske att man ska kunna söka pengar till olika ungdomsverksamheter precis som i andra stiftelser. Men ishallen är fortfarande det yttersta syftet. Det tycker både Karl Erik och jag.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons