Mobbade barn ska hitta hjälpen med Lindas app

Ystad Artikeln publicerades
Linda Karlsson driver företaget Lika media och tar fram en app som samlar alla kontakter till myndigheter och hjälporganisationer som den som utsätts för mobbing kan behöva.
Foto:Cecilia Billgren
Linda Karlsson driver företaget Lika media och tar fram en app som samlar alla kontakter till myndigheter och hjälporganisationer som den som utsätts för mobbing kan behöva.

Under sin högstadietid på Norreportskolan i Ystad blev Linda Karlsson mobbad. Ärren tog 20 år att läka. Nu vill hon stötta andra unga och på torsdag lanseras hennes app #Likastark, som samlar kontakter till alla man kan få hjälp av.

Linda Karlsson är en motsägelsefull person. Hon utstrålar styrka, glädje och mycket värme. Samtidigt bär hon på ett förflutet, som under många år förmörkade hennes liv.

– Men nu mår jag bra och tror på mig själv, säger hon.

Arbetet med att ta fram en app som ska underlätta för barn och unga som att hitta den hjälp och det stöd de behöver, har betytt mycket för den förbättringen.

– Nu kan jag vända allt det jobbiga till något positivt. Och trots att appen ännu inte lanserats har jag redan mötts av mycket kärlek och generositet, säger Linda Karlsson och medger att det nästan låter som om hon frälsts.

Det är bara knappt ett halvt år sedan hon satsade på sitt eget företag Lika media, som sysslar med att utveckla appar och animerade reklamvideos. Då lämnade hon jobbet på Securitas larmcentral där hon arbetat i sex år. Parallellt med det jobbet och faktiskt längre än så har Linda Karlsson varit ute på skolor och berättat om sina egna erfarenheter av mobbing.

– Det är egentligen det jag brinner för, att möta unga och prata med dem om fördomar och deras inställning till exempelvis invandrare och homosexuella.

Men föreläsningar i skolan kan man inte försörja sig på. Projektet #Likastark ska ändra på det. Vid sidan om appen startas en ideell organisation som Linda Karlsson blir ordförande i.

– Föreningen söker sponsor- och stiftelsepengar, så att jag kan fortsätta föreläsa till det pris skolorna betalar, säger Linda Karlsson som hoppas kunna engagera många fler föreläsare, så att hela landet kan ta del av verksamheten.

Hon tror att just det faktum att hon har egen erfarenhet av det hon föreläser ökar trovärdigheten och intresset. Den mobbing hon utsattes började egentligen redan när hon bytte skola i sexan och fortsatte under de tre åren på Norreportskolan.

– Det var tre tjejer som trakasserade mig. Skolavslutningen i nian var den lyckligaste dagen i mitt liv.

Men den mörka tiden var inte över bara för att plågoandarna försvann. Nu blev Linda Karlsson sin egen värsta fiende.

– Självförtroende och -känsla var i botten och jag intalade mig själv hela tiden att jag inte dög någonting till. Det avspeglade sig i gymnasiebetygen.

Linda Karlsson är inte arg på dem som en gång plågade henne.

– Det skulle bara leda till mer hat. Istället försöker jag acceptera det som varit och gå vidare. Med appen och #Likastark får jag möjlighet att göra något kreativt av min bakgrund och det känns fantastiskt.

Appen ska lanseras på torsdag, på Clarion hotel congress Malmö Live. I eventet deltar Kattis Ahlström som varit generalsekreterare i Bris, Ingrid Ohlsson, moderator samt Ingrid Berner, som driver Ystadsföretaget Rugs for hugs.

– Ett 70-tal personer kommer, men det finns plats för 120 och jag hoppas att många pedagoger vill komma, säger Linda Karlsson och tipsar om likastarkevent.se.

Fakta

Linda Karlsson

Ålder: 34 år

Bor: Radhus i Ystad

Familj: Fru Linda Nilsson och barnen Sixten, åtta år och Walter, fyra år

Äter gärna: Just nu LCHF (Har gått ner 8,5 kilo på 18 dagar.)

Fritid: Softar med familjen i soffan.

Visa mer...