Moderaterna i Ystad förlorar mandat till Sverigedemokraterna

(Uppdaterad 15.59). Det ser ut att vara moderaterna som förlorar ett mandat i Ystads fullmäktige till sverigedemokraterna. Det stod klart på onsdagen efter att post- och utrikesrösterna räknats.
Ystad • Publicerad 18 september 2002

- Det tycker jag är tråkigt, jag hade hoppats på en annan utveckling förstås, men det är väljarna som bestämmer, säger kommunalråd Thomas Lantz (m). Tidigare har det varit något osäkert om moderaterna eller socialdemokraterna skulle förlora ett mandat om sverigedemokraterna skulle komma in i fullmäktige. De 103 post-och utrikesrösterna gör att man nu med största sannolikhet kan slå fast att det är moderaterna som minskar, detta sedan socialdemokraterna fått de flesta av de nytillkomna rösterna. Den osäkerhetsfaktor som kvarstår är att länsstyrelsen på fredag eller måndag ska titta igenom de drygt 400 ogiltigförklarade röster som lämnats in. En del av dem brukar omvärderas och bli giltiga. Men för att moderaterna ska slippa förlora ett mandat måste de få 52 fler av dessa röster än socialdemokraterna. Det är inte sannolikt, säger kommunens jurist Jonas Rosenkvist. Det tror inte heller Thomas Lantz. - Gapet har ju ökat och det är knappast troligt att länsstyrelsens räkning skulle förändra det. Det enda jag tror kommer hända är att Sverigedemokraterna tar ett mandat och vi går ner till tolv, säger han. Ännu är det inte klart att sverigedemokraterna får en plats i kommunfullmäktige. Besked kommer först när länsstyrelsen på fredag eller måndag räknat vem som fått rösterna under övriga partier. Det är rapporter från valförrättare om att många röster under övrigt varit på sverigedemokraterna som gör att Thomas Lantz tror att de kommer in i fullmäktige. Det räcker med 230 röster för ett mandat. Vad det får för konsekvenser för majoritetsförhållandena i Ystad är inte klart. Om moderaterna minskar kommer de borgerliga och pensionärspartiet Spi tillsammans ha 23 av 49 mandat. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att ha 24 mandat. Återstår gör ystadspartiet och sverigedemokraterna med ett mandat var. Det senare partiet har hittills ingen sagt sig vilja samarbeta med. Det som kommer avgöra regeringsfrågan i Ystad är förhandlingar mellan partierna. ystadspartiet kan få en viktig roll. Men några samtal kommer inte i gång förrän det slutliga valresultatet är klart. - Jag vill först ha ett kvitto på hur det ser ut innan jag vidtar några åtgärder, säger Kent Mårtensson. Han utesluter i nuläget inga konstellationer. - Jag vill inte stänga några dörrar alls nu. Det får inte bli så att vi hamnar med sverigedemokraterna som vågmästare, det är uteslutet, säger Kent Mårtensson. Även Thomas Lantz avvaktar än så länge. - Vi kan inte göra något förrän vi vet slutresultatet, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.