Mordoffrets anhöriga vädjade till polisen

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Sprisse Nilsson

Bara en timme innan kvinnan sköts till döds vädjade en anhörig till polisen att rycka ut till gården eftersom mannen hotat henne, men fick nej.

När kvinnan sedan själv ringde SOS sköt mannen henne under samtalet.

67-åringen är åtalad för mordet på sin åtta år äldre hustru.

Kvinnan sköts den 11 augusti i år i parets gemensamma bostad.

På eftermiddagen pratade kvinnan med anhöriga i telefon. Gråtande berättade hon om sin rädsla för mannen. Under samtalet hör de anhöriga honom i bakgrunden hota hustrun med att om hon hör av sig till någon ”är det nog det sista du gör”.

Kvinnan ringde också en god vän och pratade om möjligheten att få skydd från mannen där.

En av de anhöriga ringde polisen strax före klockan 17 och vädjade om hjälp, men fick svaret att kvinnan själv måste gör en anmälan och uppmanades att be henne göra det. Det räckte inte med de anhörigas uppgifter om hoten.

Strax före klockan 18 ringde det från parets hemtelefon till SOS, men när samtalet besvarades var det ingen som ville prata.

Knappt 20 minuter senare ringde kvinnan till SOS. Hon berättade att mannen hällt ut bensin och hotade att sätta eld på gården. I bakgrunden hördes en mansröst säga ”Jag ska skjuta”.

En knapp minut in i samtalet hördes ett skott som följdes av en duns, troligen föll kvinnan i golvet. Sedan försvann kontakten med henne, men uppkopplingen var kvar i drygt tolv minuter och samtalet finns med i förundersökningen.

20 sekunder efter det första skottet hördes ett andra och efter ytterligare lika lång tid ett tredje.

Förutom det dödande skottet mot hustrun sköt mannen sig själv i nacken. Det tredje skottet gick genom taket upp på ovanvåningen.

När räddningstjänsten kom till gården syntes ingen eld, men brandmännen kände en kraftig bensinlukt. När de gick in låg kvinnan på tröskeln mellan hallen och vardagsrummet med telefonluren intill sig.

I rummet intill låg exmilitären skadad med ett hagelgevär bredvid sig. Mannen berättade att han skjutit sin hustru och även sig själv.

Mannen fördes till lasarettet. Vid ett tidigt förhör upprepade han att han skjutit hustrun. ”Jag erkänner att jag gjort det, men jag vill inte erkänna brott”, sa 67-åringen i till polisen dagen efter.

När han förhörs senare är mannens inställning att han varken erkänner eller bekräftar anklagelserna. Han har inga minnesbilder från eftermiddagen och kvällen när allt hände. Mannen var kraftig berusad när han hittades på golvet.

I den drygt 400 sidor tjocka förundersökningen har polisen förhört barn, släktingar, vänner och grannar till paret. De flesta ger en bild av att mannen hade ett stort kontrollbehov och ströp kvinnans kontakter med sina barn.

Mannen och kvinnan träffades på en ort i Västsverige där de bodde vid samma gata. När båda skilt sig blev de ett par. 2002 gifte de sig och flyttade till gården i Ingelstorp.