Möte avgör Scalas framtid

På måndagskvällen avgörs med största sannolikhet biografen Scalas öde. representanter för Ystads kommun och olika grupper som har intresse i ett eventuellt kulturhus träffas för att diskutera finansieringen av projektet.
Ystad • Publicerad 24 februari 2002

Ystads kommun har gått med på att stödja biografen med 90 000 kronor om den övriga finansieringen löses. Men det behövs minst ytterligare 90 000 kronor om förhoppningen om ett kulturhus, som delas av biografmannen Ulf Berggren, Scalas Vänner och Ystads teater AB, skall bli verklighet. Tanken är att filmen även i framtiden ska stå i centrum på Sveriges äldsta biograf som bevarats enligt sitt ursprungliga utseende. Men i så fall sker visningar av smalare filmer än de som visas på Cinema 3 samt skol- och barnfilmer. Dessutom kan den vackra biograflokalen användas för konferenser, föreläsningar, konserter och gästspel av mindre musik- och teatergrupper. För närvarande får Scala bidrag för en i stort sett obefintlig verksamhet. Hyran betalas för att inte lokalerna ska gå till någon annan. Men naturligtvis kan kommunen inte hyra tomma lokaler hur länge som helst. Därför lär kvällens träff med Scalas intressegrupper bli helt avgörande för den anrika biografens framtid. Finansieringen är, som YA tidigare berättat det stora problemet. Hittills har det gjorts några misslyckade framstötar om sponsring, men kanske kan Scalas vänner lyckas om föreningen denna gång går ut på bred front och raggar sponsorer i bygden.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.