Annons

Motocrossbana fortare än kvickt

Mission impossible. Omöjligt uppdrag. Eller? Kanske på pappret. Men studenterna från Lunds universitet klarade uppgiften galant.
Ystad • Publicerad 11 maj 2005
Hej och hå! Emma Forsell svingar hammaren, assisterad av Emelie Hammargren.BILD: BASS NILSSON
Hej och hå! Emma Forsell svingar hammaren, assisterad av Emelie Hammargren.BILD: BASS NILSSONFoto: 
Första fyrhjulingarna på plats. Från vänster: Josefine Pehrson, Magnus Wallström och Nils Kjellsson.
Första fyrhjulingarna på plats. Från vänster: Josefine Pehrson, Magnus Wallström och Nils Kjellsson.Foto: 

På tisdagseftermiddagen stod den klar, motocrossbanan på Möllegården i Hagestad.

En beundransvärd bedrift med tanke på att de nio eleverna från technology management-utbildningen endast hade 31 timmar på sig att färdigställa banan.

Annons

Från scratch!

Ingen budget, inget material " och inga motorcyklar.

" Vi blev faktiskt färdiga redan halv två. En och en halv timmes marginal, säger Josefine Pehrson till YA.

Projektet genomfördes som ett moment i kursen teamwork och ledarskap.

Övningen syftar till att maximera resurserna inom gruppen, att lära sig ge och ta och jobba tillsammans.

Möllegården är en av Barncancerföreningens rekreationsanläggningar. Motocrossbanan, som mäter 20 gånger 60 meter, ska användas av barn som är under eller har avslutat behandling.

" Det är helt fantastiskt när man märker hur alla ställer upp, privatpersoner såväl som små och stora företag. Avis har bidragit med hyrbil och bensin, vi har fått ryggskydd, hjälmar och handskar från mc-butiker och... Ja, det finns många som är värda en jättestor eloge. De är hjältar i mina ögon, säger Josefine Pehrson.

Hon vill bland annat framhålla Hagströms Transport, Magnus Erikssons Bal & Bobcat, Hans Anders Bygg och Kopieringshuset i Ystad. På måndagsmorgonen klockan nio ljöd startskottet. Studenterna började med att kolla in crossbanan i Skivarp och skred sedan till verket.

" Allt vi hade var en budget på noll kronor, mobiltelefoner och våra glada leenden. Vi måste ha ringt tusentals samtal, säger Nils Kjellsson som är röd i örat av allt telefonerande.

På måndagen gick lastbilarna i skytteltrafik. 150 kubikmeter schaktmassa levererades till Möllegården, där studenterna och hjälpsamma fackmän jobbade frenetiskt med att bygga banan.

Annons

" I natt sov jag ungefär fyra timmar. Hade bara schaktmassa i huvudet, säger Josefine Pehrson och skrattar.

" Ingen av oss har sysslat med sådant här tidigare. Det är en sak att skriva en uppsats. Men det här var på riktigt. Många lösa trådar och mycket som kunde gått snett på vägen. Tänk bara om det hade spöregnat hela tiden. Eller om företagen inte haft tillgängliga medarbetare och maskiner.

Nu gick emellertid allting som smort. Vid elvatiden på tisdagsförmiddagen anlände en lastbil med de två första fyrhjulingarna, skänkta av en firma i Stockholm. Några timmar senare var det fritt fram att åka på motocrossbanan.

Möllegården kan i övrigt erbjuda underbar miljö med swimmingpool, tennisbana och gröna hagar. Stranden och havet finns i närheten som extra bonus.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons