Annons

MP byter sida och stöder M-budgeten

I våras stödde MP den socialdemokratiska oppositionens budgetförslag. Nu lutar de åt att ställa sig bakom borgarnas. "Lite märkligt är det", säger oppositionsrådet Kent Mårtensson (S).
Ystad • Publicerad 5 oktober 2010
Nicklas Ljungström (MP).Foto: 

I fredags inleddes partiöverläggningarna inom majoriteten. Företrädare för M, C, KD, FP och MP träffades och drog upp riktlinjerna för ett samarbete.

– Så här långt känns det bra, men vi har ju ännu inte börjat diskutera de kniviga frågorna, säger Nicklas Ljungström (MP).

Annons

I dag, tisdag samlas samma partiföreträdare igen för att diskutera budgeten.

När ramarna för nästa års budget togs i juni röstade MP med S-oppositionen, mot den borgerliga budgeten. Nu ser MP ut att byta fot.

– Det första riktigt viktiga beslutet för det nya fullmäktige är budgeten, konstaterar Nicklas Ljungström.

Han vet ännu inte hur förhandlingarna ser ut eller hur mycket inflytande MP kan få.

– Men man blir inte politiker för att sitta i opposition. Naturligtvis tror vi att vi få mer inflytande om vi ingår i majoriteten.

Kent Mårtensson har förståelse för MP:s agerande.

– Redan före valet var Nicklas Ljungström tydlig med att han kunde tänka sig att samarbeta med de borgerliga. Ändå blir det lite konstigt när man betänker att de röstade med oss i våras.

S-oppositionen för för tillfället inga diskussioner med andra partier.

– Vi har i ett tidigare skede pratat med både MP och V, säger Kent Mårtensson.

Om MP går med de borgerliga partierna får alliansen en stabil majoritet i kommunfullmäktige med 26 av de 49 mandaten. Därmed mister SD med fyra mandat sin vågmästarroll medan oppositionen med S och V har 19 mandat.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons