Annons

Musikresa med familjen Bornemark

50 biljetter hämtades ut och 50 platser fylldes upp när det var dags för jazz för de yngsta på biblioteket. En kombinerad nostalgitripp och lek med musik för barn och vuxna med barnasinnet kvar.
Ystad • Publicerad 1 augusti 2020 • Uppdaterad 5 augusti 2020
Dan Bornemark har trots sin ålder barnasinnet kvar och får hela publiken med sig.
Dan Bornemark har trots sin ålder barnasinnet kvar och får hela publiken med sig.Foto: Hanna Dockson

Det tog några minuter innan streamingen fungerade så att även publiken där hemma fick uppleva konserten från start, då passade Ystads Allehanda på att byta några ord med huvudpersonen Dan Bornemark.

– Det känns väldigt naturligt att introducera jazz för barn. Det är ju nästan som en filosofi när man leker med musik. Det är framförallt tillåtet att leka med musik, säger Dan Bornemark. Han om någon vet. Uppfostrad av Gullan Bornemark som med sin sångröst och sina barnvisor blev Sveriges sångmamma. Därför är det också naturligt att han tar arvet vidare och skapar musik på sitt eget vis. Mamma finns också med i hjärtat, även om hon inte finns på plats just under lördagen.

Annons

– Hej mamma, säger han och vinkar till kameran.

– Hon sitter hemma på Limhamn och tittar på oss förstår ni, berättar han för publiken som alla blir lite extra glada och vinkar till en av barnvisornas viktigaste skapare.

Hemma i sofforna kunde publiken följa konserten. Självklart hälsades även de välkomna av så väl artisterna som publiken.
Hemma i sofforna kunde publiken följa konserten. Självklart hälsades även de välkomna av så väl artisterna som publiken.Foto: Hanna Dockson

Jazz för alla

Dan Bornemark påpekar att det i den vuxna jazzen finns mycket regler att förhålla sig till, men erkänner också att han inte är så bra på dem.

”Jazz för mig är att leka med musik.”
Dan Bornemark, musiker
Kontakten och samklangen mellan far och döttrar är både rörande och en musikalisk upplevelse att få bevittna.
Kontakten och samklangen mellan far och döttrar är både rörande och en musikalisk upplevelse att få bevittna.Foto: Hanna Dockson

– Jag bryter nog mot alla regler som går utan att veta eller mena det. Jag gillar att hoppa mellan musikstilarna och leker med både melodierna och texterna. Egentligen är jazz för mig att leka med musik, säger Dan Bornemark.

En fruktsallad av musik

”Jazzpop med bönor och frukt” heter konserten och här sitter publiken inte stilla länge. Antingen så ska de hoppa högt, klappa eller dansa loss. Visst hänger barnen med och även de vuxna.

En konsert med familjen Bornemark är inte som andra, men både musikalisk och underhållande.
En konsert med familjen Bornemark är inte som andra, men både musikalisk och underhållande.Foto: Hanna Dockson

Artister och publik som har varit på plats när barn tar emot musik förstår att det är något alldeles speciellt att se.

– Barn har inga problem att ta till sig musik. De har inga begränsningar eller reservationer utan suger åt sig som små svampar. De är inte regelbundna utan de bara hänger med oavsett om vi i sången befinner oss i mitten av Sahara med lejonen eller på månen, säger Dan Bornemark.

Döttrarna Hjördis och Signe Bornemark bemästrar flera instrument än sina tonsäkra röster. Här spelar Hjördis fiol.
Döttrarna Hjördis och Signe Bornemark bemästrar flera instrument än sina tonsäkra röster. Här spelar Hjördis fiol.Foto: Hanna Dockson

Viktigt inslag

I publiken står kvinnan som är ansvarig för volontärerna under festivalen.

– Det är viktigt att komma ihåg att jazz kan vara även för barn och beröra barn. Särskilt när den blandas in i barnvisor som familjen Bornemark gör. Det är viktigt och kul att även våra yngsta får möjlighet att introduceras för jazz under Ystad Jazzfestival, säger Lisa Nilsson. Hon berättar att hon under fredagen hade en lång diskussion med Jan Lundgren om just det här.

– Om han inte hade repeterat på teatern just nu så hade han säkert varit här och lyssnat han också, säger Lisa Nilsson.

Annons

Hon är liksom många på plats med sig den yngre generationen. I hennes fall så är det det både dottern och barnbarnet som har fått följa med för att ta del av den unika musikskatten.

”Det är något alldeles speciellt.”
Lisa Nilsson volontäransvarig på Ystad Jazz festival

– Jag gillar verkligen barnjazzen. Det är något alldeles speciellt, säger Lisa Nilsson.

Vuxna blev barn på nytt när de hörde ”De är så härligt att gå i solen” av Gullan Bornemark. I knät satt nästa generationen och tog till sig den för första gången.
Vuxna blev barn på nytt när de hörde ”De är så härligt att gå i solen” av Gullan Bornemark. I knät satt nästa generationen och tog till sig den för första gången.Foto: Hanna Dockson
Hanna DocksonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons