Annons

Nakeneffekt på Ystads konstmuseum

Turerna kring och hängningen av den stora Dragontavlan gav eko. Ett eko som dragit besökare till Ystads konstmuseum i sommar.
– Men jag tror inte bara att det är nakeneffekten. Jag tror att många kommer för helheten, säger Ýrr Jónasdóttir, museichef.
Ystad • Publicerad 21 september 2024
De omdebatterade dragonerna blev dragplåster på Ystads konstmuseum. Men det är inte hela förklaringen till såsongens resultat menar Yrr Jonasdottir
De omdebatterade dragonerna blev dragplåster på Ystads konstmuseum. Men det är inte hela förklaringen till såsongens resultat menar Yrr JonasdottirFoto: Carl Johan Engvall

Oscar Matthiesens mastodontmålning ”Skånska dragoner rida till bad” (1906) hängde länge på Ystads militärmuseum utan att göra mycket väsen av sig. Tidstypiskt nakna karlar som visar mannamod samtidigt som könen kyskt döljs.

Den 46 kvadratmeter stora målningen blev dock en riksangelägenhet då militärmuseet lades ner och tavlan blev husvill. Enligt ett politiskt beslut skulle den hängas på Ystads konstmuseum. Ett besked som bland annat fick branschorganisationen Sveriges museer att protestera eftersom politiken ska hålla armlängds avstånd till vad som hänger på museets väggar.

Annons

Tavlans öden och äventyr har avhandlats både i YA och i rikspress. Dragonerna blev en så kallad ”snackis” och lyftes till slut in på konstmuseet. Med lyftkran.

– Klart att många är nyfikna på tavlan, säger Ýrr Jónasdóttir som menar att ”buzzen” kring tavlan bidragit till sommarens fina besökssiffror.

Men det har funnits mer än bara nakna militärer som dragit, menar museichefen. Utställningen Gränstrakter, som görs i samarbete med Malmö Konsthall, har marknadsförts flitigt.

– Vi har synts mycket i sommar och den har dragit mycket människor. Jag tror att många kommer för helheten.

Även om Dragontavlan lockat många finns det också de som velat se annat ur samlingarna på de kvadratmeter som täcks av jättetavlan. Besökare som varit besvikna.

Färre besökare i huset men fler på utställningarna

Enligt besökssiffrorna för sommarmånaderna (juni, juli, augusti) besökte 8765 personer konstmuseet. Då räknar man även in de som besöker butik och turistbyrån på entréplan. 5619 personer gick vidare och tog del av museets utställningar.

Förra sommaren var det 9333 personer som gjorde så kallade anläggningsbesök och 4553 personer verksamhetsbesök

Tankarna på vad som ska hänga på museets väggar eller visas i lokalerna är en ständigt pågående process.

– Det tänker vi ju på ständigt. Vad visar vi och hur presenterar vi det vi visar, säger Ýrr Jónasdóttir.

– Vi vill ju såklart att folk ska komma men också att utställningarna ska vara relevanta.

Klart är att utställningen Gränstrakter hänger till i början av november. Från december visas en separatutställning med Lena Bergendahl.

Henrik HögströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons