När barnafödandet minskar – så ser framtiden ut för Ystads skolor
De befolkningsprognoser som kommit på senare tid har skakat om många kommuners planer inför framtiden.
Förra året slogs svenskt bottenrekord i födelsetal. Det har inte fötts så få barn sedan mätningarna började år 1749.
Beroende på var man tittar i landet kommer förskolebarnen att bli mellan 5 och 30 procent färre. Dessutom tappar 180 kommuner barn i grundskolan fram till 2028.
– Det som händer i Sverige händer i Ystad också, om vi ser till födelsetalen som är på nedgång även hos oss. Det finns dock många andra skånska kommuner som har ett mer akut läge än Ystad, säger Stefan Ahlbäck.
Han konstaterar att Ystads kommun trots lägre födelsetal har en positiv befolkningsutveckling genom inflyttning. Under första halvåret 2024 ökade Ystads befolkning med 264 personer (i slutet av juni bodde 32 110 i kommunen).
– Vi måste se till helhetsbilden i befolkningsutvecklingen och där ligger Ystad bättre till än många, tack och lov.
Antal födda i Ystads kommun
2023: 247
2022: 248
2021: 288
2020: 270
2019: 259
Källa: SCB
I Simrishamns kommun har politikerna i sommar beslutat att lägga ner Piratenskolan i Kivik. Lomma är ett exempel på en skånsk kommun som har en bekymmersam befolkningsutveckling och som flaggat för skolnedläggningar.
Det kommer dock inte att komma något förslag om att lägga ner någon skola eller förskola i Ystads kommun under 2024 eller 2025 i alla fall, förklarar Stefan Ahlbäck.
– Nej, inte som det ser ut nu. Om det kan komma längre fram? Ja, om födelsetalen fortsätter att minska och den totala befolkningsutvecklingen går skarpt neråt, då måste vi förstås se över användningen av våra lokaler. Men där är vi inte i dag och det är inget som ser ut att ske i närtid.
Ystad har inget bygge av ny förskola inplanerad kommande år. Däremot finns det planer på att ge mer utrymme för förskoleverksamhet i befintliga lokaler i gamla Berghusaskolan.
I dag har personal från kommunens Hälsa och sjukvård sina kontor där, men de kontoren kommer framöver att flyttas ut till lokaler på regementet.
– I dessa lokaler, som ligger mellan skolbyggnaden Edvinshus och Kosmos förskola, kommer vi då få möjligheten att skapa en ny förskola. Kanske blir det ett ”Yttre Kosmos” eller vad vi nu vill kalla den. Det finns medel och planer för detta 2026-2027, men om det blir just då återstår att se, säger Stefan Ahlbäck.
”Det är det som är utmaningen: Hur ser behovet ut om fem år? Det är faktiskt himla svårt att sia om. Men också spännande.”Stefan Ahlbäck, chef för utbildningsförvaltningen i Ystad
Tittar man i backspegeln har Ystad inte varit förskonad från skolnerläggningar. 2014 lades Glemminge skola ner på grund av för dåligt elevunderlag, och 2019 lades förskolan och fritidshemmet i byn ner. Sedan dess har andra förändringar skett i kommunens skolstruktur.
2021 invigdes Källan förskola och skola i Ystad, som då ersatte Marielund och Soldalens förskola, samt Blekeskolan och Östra skolan.
– Men bygget av Källan gav inte en ökning av förskoleplatser, nästan tvärt om faktiskt, säger Stefan Ahlbäck och fortsätter:
– Efter 2021 blev det sedan ett tufft läge där vi under en period fick öppna upp Marielund under en period, och sätta moduler på vissa förskolor för att öka antalet platser. Vi byggde också om uteförskolan i Svarte för att möta det ökade behovet där. Så för två år sedan var det verkligen en helt annan situation.
Stefan Ahlbäck konstaterar att kommunen har en lång vana av att följa och arbeta efter befolkningsprognoser, men menar att det alltid är svårt när antaganden om framtiden ska leda fram till beslut.
Befolkningsutvecklingen är också mer svårbedömd i dag än tidigare, menar han. Bidragande orsaker till det är bland annat kriget i Ukraina, den ekonomiska krisen och byggbranschens tvärstopp.
Oro i världen och klimatkris brukar i undersökningar nämnas av dem som är tveksamma till att bli föräldrar.
– Så det är ganska svårt att vara i synk, att öppna en skola eller förskola i precis rätt läge. Man ska komma ihåg att det tar ungefär fem år från det att man tar beslut om att bygga en ny skola tills dess att eleverna kan flytta in.
– Det är lång tid och mycket kan hända, och det är det som är utmaningen: Hur ser behovet ut om fem år? Det är faktiskt himla svårt att sia om. Men också spännande. Hursomhelst blickar jag framåt med tillförsikt, säger Stefan Ahlbäck.