När soulen kom till Saltan

Ystad Artikeln publicerades

Oscar Soul Experience är det unga soulbandet från Stockholm, som en fredagskväll i augusti kom till Ystads Saltjsöbad för att spela riviga toner blandat med mjuka soulmelodier.

Och södra Sverige återkommer de mer än gärna till, om de själva får bestämma.

Från vänster: Sångare Oscar Ögren, Joel Feldtmann Svedberg som vikarierande basist, Niklas Krantz på gitarr och Noa Svensson på trummor.
Foto: Christopher Lipski
Från vänster: Sångare Oscar Ögren, Joel Feldtmann Svedberg som vikarierande basist, Niklas Krantz på gitarr och Noa Svensson på trummor.

Luften är sensommartung och värmen ligger som en tung bädd över poolområdet på Ystads Saltsjöbad. Inne på hotellet är luften kvav då solen strömmat in igenom stora, genomträngande fönster.

– Det är så roligt att ha er här, vi har aldrig haft en spelning i denna salen förut, säger hotellchef Carina Dillman till killarna i Oscar Soul Experience som tar en paus i hotellbaren Lido där de soundcheckat inför kvällens konsert på Saltsjöbadet.

Stockholms-soulbandet Oscar Soul Experience, med sångaren Oscar Ögren i täten, har lämnat en spelning i ett tolvgradigt Gävle i förmån för ett 27-gradigt Ystad. Men det är inte termostatens gradtal de syftar på när de pratar om värmen i södern.

– Publiken är fantastisk i Skåne. Det är en helt annan vibe och värme än uppe i Stockholm exempelvis. Det är lättare att vara mer intim och få med sig publiken i söder, säger Oscar Ögren.

Bandet, som förutom Oscar Ögren består av Lucas Johansson, Niklas Krantz, Oliver Löwenham och Noa Svensson, bildades 2016. De har, förutom att ha spelat in två album, hunnit vara ute på omfattande världsturnéer och besökt bland annat Kina och USA.

Under sommaren har de gjort en stor Sverigeturné från norraste norr hela vägen ned till söder, och är nu för första gången i Ystad.

– Vår gitarrist har pluggat i Skurup, men mer förankring än så har vi inte till denna delen av Skåne. Men vi vill så gärna bli ett namn härnere. Och det är viktigt att möta publiken på plats i det lilla och intima. Vår musik är till för att spelas live, och det är då man upplever oss bäst, säger Oscar Ögren.

Trots att album nummer två har precis hunnit bli färdigt är Oscar Ögren redan i tankarna om det tredje. Han ser fram emot att åka till Botswana med bandet om en vecka, där de bland annat ska uppträda på en musikfestival, och finna inspiration till att skriva.

– Jag vill hela tiden vidare. Så fort jag skrivit klart en grej är jag på nästa, säger han och trycker på att rastlösheten också har gjort att han knappt har kunnat spela sina gamla låtar på scen.

– Man vill inte tillbaka till den känslan man hade då, man mognar som artist och vill vidare. Men jag glömmer ibland att publiken inte har gjort det och att för dem är musiken från ett år sedan helt ny. Så jag måste påminna mig själv om det, även om jag själv kanske gått vidare och vill spela nytt.

Oscar Ögren berättar vidare om hur han anammat nya genrer i det musikaliska. Det märks både på scen och i textförfattandet.

I hotellbaren Lido på Ystads Saltsjöbad ljöd soulen under fredagskvällen.
Foto: Paulina Leuku Shakeri
I hotellbaren Lido på Ystads Saltsjöbad ljöd soulen under fredagskvällen.

– Jag har liksom vuxit i scenpersonligheten. Jag går mer in i en karaktär på scenen för att på riktigt kunna leva ut. Men även stilmässigt när jag skriver är det annorlunda. Det jag vill skriva om idag bottnar mer i hur jag ser på min omvärld istället för inåt.

Hur menar du?

– Första albumets låtar som skrevs handlade om saker som lät bra, som kanske inte alltid var självupplevda. Andra albumet är mycket mer personligt och har med saker från mitt liv, händelser och känslor, relationer och livsbeslut. Tredje albumet vill jag fokusera mer på att titta utåt på vad det är som egentligen är viktigt i livet. Sociala medier kontra verklighet, riktiga känslor kontra likes på Facebook. Om miljön.

Klimatångesten?

–Mer om hur vi borde se till viktigare saker än oss själva, som till exempel miljön vi lever i och försakar. Och sedan att kunna förmedla det med konstnärskapet som musiken faktiskt innebär. Det tror jag att Botswana kommer vara till stor hjälp med, inspirationsmässigt.

Bandets manager, Christopher Lipski, menar att han redan första dagen såg en talang i Oscar Ögren. Hans riktiga historia med killarna började den dagen han sade upp sig själv från ett toppjobb som säljare för att på fulltid bli manager åt soulbandet som fångade hans hjärta av ren slump.

Det mynnade ut i en resa som varit kantad av allt annat än guld och gröna skogar. Och än så länge har det kostat Christopher Lipskis plånbok mer än vad som tjänats in.

– Vi gör inte detta för att tjäna pengar, uppenbarligen. Vi gör det för att vi älskar det. Det är helt prestigelöst. Vi reser gärna halva riket ned för en spelning, men då måste det vara försvarbart. Nu har vi ett par spelningar i Skåne, och då fungerade det perfekt med giget här på Ystad. Saltjsöbadet är helt fantastiskt, många av bandets förebilder har spelat här. Det vore en dröm att få komma hit fler gånger, säger Christopher Lipski.

Planen är att kunna bygga relationer som gör att deras besök i södra Sverige kan bli mer frekventa.

– Vi är uppbokade en stor del av hösten på Södra Teatern i Stockholm, vilket kommer bli jätteroligt. Men planen är att ta över kontinenten, och södra Sverige är en ingång dit. Publiken är mer mottaglig och det är precis vad vi behöver.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.