Annons

Naturreservatet stoppar tradition att föras vidare

Ulla Magnusson är den nionde generationen hemma på gården i Hagestad. Här vill hon tillbringa ålderns höst, men kommunens arbete med att göra mossen till ett naturreservat sätter stopp för planerna.
Ystad • Publicerad 26 mars 2007
Att höger sida om vägen klassas som skogsmark och är skyddad, men inte den vänstra, har Ulla Magnusson svårt att förstå. "Vad jag vet har ingen från kommunen har varit här och tittat" säger hon. Bild: Anette Sjöstrand
Att höger sida om vägen klassas som skogsmark och är skyddad, men inte den vänstra, har Ulla Magnusson svårt att förstå. "Vad jag vet har ingen från kommunen har varit här och tittat" säger hon. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Här, på en bit mark som har tillhört Ulla Magnussons släkt i nio generationer, tänkte hon och maken bygga ett hus när barnen tar över gården. Men områdesbestämmelserna för Hagestads mosse stätter stopp för deras planer. Bild: Anette Sjöstrand
Här, på en bit mark som har tillhört Ulla Magnussons släkt i nio generationer, tänkte hon och maken bygga ett hus när barnen tar över gården. Men områdesbestämmelserna för Hagestads mosse stätter stopp för deras planer. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Ulla Magnusson är nyss fyllda 63 och bor tillsammans med maken Ebbe Magnusson på den gård som har gått i hennes familj i nio generationer. Nu börjar hon själv känna att det är dags att lämna gården vidare till barnen, men hon vill själv gärna stanna kvar i närheten.

– Det är närheten till barnbarnen som räknas, att ha dem nära innebär en otrolig trygghet för oss, säger hon med eftertryck.

Annons

Ulla Magnusson är född och uppväxt på gården i Hagestad, liksom hennes mor och mormor före henne. Familjens historia sträcker sig ända tillbaka till 1790 och hemma på en vägg i vardagsrummet hänger en släkttavla som Lantbrukarnas Riksförbund, lrf, har skänkt till familjen som ett minnesmärke över den långa traditionen.

Själv utbildade Ulla Magnusson sig tidigt till lärare och flyttade med maken först till Ystad och senare till ett nybyggt hus i Nybrostrand. Men när hennes mor inte längre orkade ta hand om huset i Hagestad flyttade hon tillbaka till barndomshemmet.

– Det kändes naturligt att göra det valet, berättar Ulla Magnusson.

Nu står ett nytt generationsskifte för dörren och Ulla Magnusson och maken emottog med glädje beskedet om att sonen och svärdottern var intresserade av att ta över gården.

– Tänk, då blir det tionde generationen som bor här.

Ulla Magnusson skickade ett brev till kommunen där hon bad om ett förhandsbesked för bygglov på den egna tomten, 11:5. Där planerade hon och maken att bygga ett mindre hus, ett så kallat undantagshus. De hade tänkt att huset skulle ligga på en bit mark som inte omfattades av den översiktsplan som planeras för att göra Hagestad mosse till ett naturreservat.

– Där finns en remsa mellan mossen och strandskyddet på trettio meter som är en gammal åker, det hade varit lagom, säger hon.

Men svaret från kommunen lät vänta på sig och snart kom en ny, reviderad, karta där den aktuella marken var inritad som en del av de föreslagna områdesbestämmelserna för mossen.

– Vi tänkte att det måste vara ett missförstånd, säger Ulla Magnusson.

Att platsen där hon och maken hade tänkt bygga det nya huset numera också klassas som skogsmark tycker hon är obegripligt, det finns nämligen ingen skogsväxtlighet där.

Annons

– Det är klart att vi tycker här är vackert, men varför ska just den här biten omfattas av områdesbestämmelserna, undrar hon.

Ulla Magnusson tycker att kommunen ser för mycket till bevarande av natur, men för lite till det mänskliga och kulturella minnena i och omkring byn.

– Jag är inte ute efter att bygga ett hus i Ekesåkra, jag vill bo på 11:5 som är vår mark och där familjen har varit i generationer, säger hon.

– Varför man inkluderar vår åker i planerna på naturreservat kan vi inte få något godtagbart svar på, fortsätter Ulla Magnusson.

Hagestads mosse ligger nära Sandhammarens naturreservat och är klassat som riksintresse för natur, friluftsliv, kultur och är en kustnära zon. I dagsläget finns en fördjupad översiktsplan för områdesbestämmelserna, men ingenting har klubbats ännu.

Malin Perlheden

0411-55 78 00

malin.perlheden@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons