Nergrävda kablar kräver nya folieskydd för strålningskänsliga

Ystad Artikeln publicerades

Bara för att stora strömkablar göms i marken försvinner inte riskerna. Det hävdar Ray Stråhle som rasar över att problemen sopas under mattan.

Länge var strålning från luften den största källan till oro för den del av befolkningen som är överkänslig för elektricitet och olika typer av signaler i luften. Det rör sig till exempel om magnetfält vid luftburna elledningar, radio- och telesignaler från mobilmaster och trådlöst internet.

– Nu har vi börjat märka av ett nytt bekymmer. Det handlar om strålning som kommer underifrån nu när allt fler kablar grävs ner i marken, säger Ray Stråhle.

Han har kommit på att vanliga värmeisolerande skosulor är ett effektivt skydd mot strålningen.

– Vissa skosulor som säljs i vanliga skoaffärer under vintern har ett isolerande lager av aluminiumfolie som effektivt skyddar. Det här är ett mer diskret skydd än det som behövs för att skydda sig mot luftburen strålning.

Tidigare har Ray Stråhle behövt bära ett avskärmande skydd runt huvudet – en så kallad foliehatt – vilket många människor har gjort sig lustiga över. Själv försöker han vända epitetet till något positivt.

– Hattar och mössor användes ju som begrepp på människor redan under 1700-talet. Den tidens upplysningsmänniskor hade säkerligen uppskattat dagens glänsande aluminiumfolie runt sina huvudbonader.

Trots denna stolthet kan Ray Stråhle inte helt släppa sin oro.

– Det här är inget att skoja om. Förutom strålning hör man ju dagligen talas om olika virus som sprids med internet. Vem kan garantera att fiberkablarna som grävs ner för bredband är täta? Tänk om viruset kommer ut i marken och sprids bland djur och människor? Hade jag inte varit motståndare till vaccin hade jag krävt att staten vaccinerade befolkningen mot denna virala smitta.

Ray Stråhle försöker nu själv ta fram ett skydd även mot denna potentiella risk.

– Jag har märkt att om jag skärmar av vänstra delen av mitt huvud med aluminiumfolie mår jag mycket bättre. Livet är helt enkelt lättare för oss foliehattar om vi skärmar av den vänstra hjärnhalvan och dess inriktning på logik, resonemang och analys.

I dag första april arrangerar Ray Stråhle och foliehattarna en manifestation på Stortorget i Ystad. Samling klockan 12.