Annons

Nu är de första fröna sådda

I fjor kunde lantbrukaren Johannes Lembke inte börja med vårsådden förrän i mitten av april. I år sår han drygt en månad tidigare. – Pånyttfödelsen är tidig i år.
Ystad • Publicerad 16 mars 2014
”En utdragen vårsådd innebär mindre stress. Det är bra”, säger Johannes Lembke, här med Herman Lönnqvist till höger.
”En utdragen vårsådd innebär mindre stress. Det är bra”, säger Johannes Lembke, här med Herman Lönnqvist till höger.Foto: Foto: Mark Hanlon
”Det går åt mer kornmalt för att göra en liter öl än en liter sprit. Vi borde dricka mer öl”, tycker Johannes Lembke.
”Det går åt mer kornmalt för att göra en liter öl än en liter sprit. Vi borde dricka mer öl”, tycker Johannes Lembke.Foto: Foto: Mark Hanlon

Johannes Lembke backar upp den blå New Holland-traktorn och dess ekipage mot markavägen och en av hans anställda, Herman Lönnqvist, kör fram lastaren för att fylla på mer gödning i spridaren. Ovanför åkern i Öja kretsar ett 30-tal tranor och trumpetar sitt krroi, krroi. Termometern visar 10 grader och solen skiner.

– Det är ju sådana här dagar man lever för, sådden och skörden. Men man behöver väl inte vara bonde för att sprudla när livet börjar på nytt varje vår, säger han.

Annons

Maltkorn

Johannes Lembke driver sitt företag Tvären utifrån Källesjö gård, men han arrenderar bland annat de 32 hektaren i Öja. Han har nu nästan gödslat hela åkern, när en annan av hans anställda börjat så maltkornet i andra änden.

– Våren är tidig. Inte idiot- tidig, men jämför man med i fjor är det stor skillnad. Då hade Ystad snö i mars månad, medan de i Skurup kunde så som vanligt. Att vi nu kan så tidigt betyder en längre tillväxtperiod och en högre skörd. Grödorna blir inte heller så känsliga för torka, eftersom de kommer ha fått rejäla rotsystem när sommarvärmen kommer.

Han konstaterar att den milda vintern både ger fördelar och nackdelar.

Kalla vintrar

– Det har betytt att höstskörden klarat sig bra. Men kalla vintrar fryser vissa växtsjukdomar och skadeinsekter bort, så det är både positivt och negativt.

Risken med en tidig sådd är att grödorna kan ta skada om de börjat gro och det kommer en köldknäpp. Men det är inte det enda som lantbrukarna måste hålla koll på, särskilt i år.

– Krisen i Ukraina påverkar i högsta grad det svenska lantbruket. Om ukrainarna inte kan exportera sitt spannmål kommer priserna att stiga. Men om krisen löser sig så kommer priserna att droppa rejält, eftersom de förutspås få en hög skörd. Så vi följer utvecklingen med spänning, säger Johannes Lembke.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons