Nu är hela Ystad kommun uppkopplad
– Samarbetet är unikt för Skåne, kanske hela Sverige. Så vitt vi vet är vi den enda kommunen där alla medborgare kan ansluta sig till bredband via ADSL, säger Ulf Östrand som är vd för Ystad Energi.
I går anslöts den sista telestationen i Bleckstorp/ Rögla. Det är Ystad energi som på uppdrag av kommunen byggt ut IT-nätet. Arbetet har pågått sedan 2000 och står alltså nu helt klart. Men hur fungerar det egentligen?
Tekniken är digital och för att kunna koppla upp sig behöver man ett adsl-modem. Signalen för ADSL sänds över den vanliga telefonlinjen, men frekvensen är mycket högre än frekvensen på tal och fax. Därför kan man prata i telefon samtidigt som man är uppkopplad på internet utan att hastigheten påverkas.
IT-nätet för Ystad kommun är 150 kilometer långt och byggt med fiber. Det är ett system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer. Kärnan är gjord av mycket rent glas eller plast. Sändaren skic-kar ut ljus med hjälp av laser eller lysdioder. Mottagaren för varje kund översätter ljussignalerna till elektriska impulser som går vidare till telefonen och datorn. De operatörer som vill erbjuda tjänster för telefoni och Internet via Adsl får hyra fiber av Ystad energi. En av de större operatörerna är det lokala företaget Teleservice bredband som finns på samtliga telestationer i kommunen.
En fördel med bredband framför modem är att man i de allra flesta fall betalar en fast summa varje månad. Sedan är det bara att surfa så mycket man vill, dygnet runt. Hastigheten på bredbandet beror på vilket abbonemang man väljer.
För den som vill lyssna på webbradio, titta på webb-tv och hämta hem filer räcker det med 2 megabit per sekund.
Har man flera datorer i hemmet som är uppkopplade samtidigt kan man behöva en lite högre hastighet.
Med 24 megabit per sekund kan man spela avancerade spel på nätet och ladda hem stora filer.
Men för den som bara använder nätet för att läsa tidningar och betala räkningar räcker det gott och väl med 0,5 mbit/s.
Jennie Jönsson