Annons
Nyheter

Nu nalkas det sommartider – i natt ska klockan ställas om

På våren plockar vi fram utemöblerna och då ska klockan ställas en timme fram, enligt minnesregeln.
Omodernt att behöva joxa med tidsomställning tycker många, och frågan är om vi kommer slopa tidsomställningen snart?
Sverige • Publicerad 28 mars 2020
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

På söndag den 29 mars är det dags att ställa fram klockan en timme och välkomna sommartidens ankomst. Klockan två på den tidiga söndagsmorgonen ställs klockan fram, och det betyder ljusare kvällar och något mörkare morgnar till en början.

Ett välanvänt sätt att komma ihåg hur klockan ska ställas är att man på våren plockar fram utemöblerna, klockan ska då ställas framåt en timma. Och på hösten ställer man alltså tillbaka utemöblerna, då ska klockan ställas tillbaka en timma.

Annons

Sommartid infördes från början med anledning av att spara energi i efterdyningarna av första världskriget. En annan anledning var att utnyttja dagsljuset och att fler ljusa timmar skulle inträffa när folk var vakna och därmed minska behovet av elektrisk belysning.

Många, däribland forskare, menar att vi blir mer aktiva när vi utnyttjar ljuset på sommaren mer. Om tillgången på naturligt solljus sammanfaller bättre med mänskliga aktiviteter behöver vi inte använda lika mycket elektriskt ljus. Motståndare hävdar att rubbningarna i sömn och biologisk rytm motverkar de positiva effekterna.

Nu har EU har lagt fram ett förslag om att slopa tidsomställningen och i stället köra antingen vinter- eller sommartid året om över hela EU. Och det ser ut som att förslaget får gehör av EU-medborgare. I en undersökning genomförd av EU-kommissionen svarade 80 procent av de tillfrågade att de vill slippa tidsomställningen.

Det är ännu är inte klart om när och hur sommartiden slopas, men EU-parlamentets ansvariga utskott tycker att slutdatum ska vara sista söndagen i mars 2021. Och därefter är planen att alla länder i unionen själva ska få välja vilken tid de vill behålla.

Sommartid och normaltid

Övergången till sommartid innebär en ökning av normaltiden med en timme.

Avsikten är att bättre utnyttja dagsljuset under sommarhalvåret genom att solnedgången sker en timme senare.

Sommartiden börjar 02.00 normaltid sista söndagen i mars. Tiden anges då som 03.00 sommartid. Sommartiden upphör klockan 03.00 den sista söndagen i oktober. Tiden anges då som 02.00 normaltid.

Den 26 mars 2019 beslutade EU-parlamentet att den EU-gemensamma sommartiden ska upphöra. Senast 2021 ska varje medlemsland besluta om sommartid eller normaltid ska råda.

Källa: TT/ne.se

Här saknas innehåll

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons