Annons

Nu öppnar de sin restaurang på stationen – följ med in på en tjuvkik

Från högsäsong i Kivik till hetluften i Ystad. Nu öppnar Tryffelsvinet sin tvillingkrog på stationen i Ystad.
– Vissa grejor måste vi ta med på menyn men vi kommer också att lyssna på vad folk vill ha, säger Kattis Fridell inför invigningshelgen.
Ystad • Publicerad 20 september 2024 • Uppdaterad 27 september 2024
Patte Kienast och Kattis Fridell expanderar till Ystad.
Patte Kienast och Kattis Fridell expanderar till Ystad.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Skylten har inte kommit på plats men det är full rulle i den gamla vänthallen i Ystads stationshus. Tryffelsvinets krögarpar Kattis Fridell och Patte Kienast är på plats och dirigerar byggarna som jobbar med det sista innan restaurangen öppnar för besökare nästa helg. Bland annat med att skruva på bordskivor i tung grön marmor på matborden.

– Vi har redan bokningar fram till december, säger Kattis Fridell.

Resturang Tryffelsvinet gör sig reda att servera på rejäla marmorbord i den anrika vänthallen på stationen i Ystad
Resturang Tryffelsvinet gör sig reda att servera på rejäla marmorbord i den anrika vänthallen på stationen i YstadFoto: Mark Nordvall Hanlon
Annons

Paret berättar att de precis avslutat en intensiv säsong i Kivik. Det är först de senaste veckorna de kunnat fokusera helt på avknoppningen i Ystad. Det finns såklart många likheter mellan verksamheterna. Grundidén är att servera bra mat med italiensk knorr till både nöjeslystna 20-åringar och familjer som firar mormors 85-årsdag. På menyn finns allt från lardomacka till gratinerad kalvschnitzel med prosciutto di parma och, givetvis, en rad pastarätter.

Hundar är välkomna och inkluderade i sällskapen. De kan få glass med älg- eller leversmak eller råbiff mald á la minute.

– De går som smör i Kivik.

Dessutom kommer flera ur Kivikspersonalen att hänga med till Ystad. Skillnaden är att här, i den gamla stationsbyggnaden, finns en ståtlig bardisk med ett batteri av färgglada flaskor i fonden. Dessutom har ägarna kunnat designa köket efter eget huvud.

– Här har vi byggt det från scratch, säger Patte Kienast som ser möjligheter till mer grill av kött och fisk till exempel som en möjlighet.

Bardisken är en av skillnaderna mot systerkrogen i Kivik. Här tänker sig krögarparet att både folk och fä (åtminstone hundar) kan trivas.
Bardisken är en av skillnaderna mot systerkrogen i Kivik. Här tänker sig krögarparet att både folk och fä (åtminstone hundar) kan trivas.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Visionen för Tryffelsvinet i Ystad är att det ska vara ett ställe som det är enkelt att slinka in på för en kopp kaffe, en öl eller ett glas vin och något att äta. Från Kivik har de med sig att folk gillar att dela och därför finns det mycket förrätter och snacks på menyn.

Läget vid stationen är, sett till Skånetrafikens statistik, en lovande ingång. Det händer ju att resenärer plötsligt får en stund över.

Baren, med sina drop in-platser, öppnar också för jobbgäng och after work på onsdagar och torsdagar.

– Då vill vi ha lite schysstare priser och öppet från fyra till sex–sju eller så länge folk vill vara kvar.

Att folk kommer för att umgås på fredagar och lördagar är givet. Kattis Fridell och Patte Kienast vill sätta guldkant på vardagen.

Annons

– Göra lill-lördagen stor igen, säger Patte.

Restaurangen kommer att ha lunch onsdag, torsdag, fredag. Då med en variant där man har en dagens och lägre priser på á la cartemenyn.

Det verkar som att tillskottet på den lokala restaurangkartan är välkommet även bland konkurrerande krögare. Kattis Fridell berättar till exempel om en idé hon presenterade för Daniel Müllern på Tumült om att ordna någon sorts krogrunda på Voi (elsparkcykel).

– Som matrundan på Österlen fast på Voi, förtydligar Patte.

Filialen i Ystad kom till i samarbete med systrarna Mårtensson som tog över Stationens Bed & Breakfast i våras. De tog kontakt över Instagram och undrade om Tryffelsvinet kunde tänka sig att flytta in i lokalerna. Verksamheterna funkar var och en för sig men Kattis Fridell menar att det såklart finns extra servicemöjligheter i arrangemanget.

– Om en gäst checkar in sent och är hungrig får vi ju fixa mat.

Fakta

Tryffelsvinet Ystad

Öppnar 27 september i gamla stationen. Restaurangen håller öppet onsdag till söndag (till en början).

Henrik HögströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons