Nu tändas hundra tusen juleljus i Ystad

Det har börjat växa stjärnor på Ystads rosenbuskar, träd och balkonger. De kryper fram i mörkret och slingrar sig runt balkongräcken, grenar och shoppingstråk.
Ystad • Publicerad 2 december 2005
Ett växande ljushjärta.
Ett växande ljushjärta.Foto: 
En extra stjärnhimmel över ankdammen. Bild: jan-Olle Persson
En extra stjärnhimmel över ankdammen. Bild: jan-Olle PerssonFoto: 
Ett växande ljushjärta Bild: jan-Olle Persson
Ett växande ljushjärta Bild: jan-Olle PerssonFoto: 

Om denna stjärninflation är importerad från Nord-amerika eller självaste tomtefar spelar ingen roll. Julbelysningen har exploderat de senaste åren.

Många trädgårdar vittnar om vad grannarna egentligen gjorde i söndagseftermiddag: de knipsade fast eller slingrade runt små, små juleljus i det lilla frusna äppleträdet. Men fint blir det. På ensliga gator och torg växer ljus upp i trädkronor och bildar stjärnhimlar. Titta bara i det stora trädet utanför Klostret eller på den stora stjärnan som hänger strax över Blekegatans 13 C-skylt.

Och försök att hitta fler ljushjärtan i vintermörkret likt det vi hittade i trädet utanför det gamla magasinet på Sladdergatan.

Helene Rothstein

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.