Annons

Ny förening i Ystad

Olof Arvidsson saknade en förening för demenssjuka på hemmaplan dit sjuka och anhöriga kan vända sig för stöd och råd. Därför startar nu Ystads demensförening i kommunen.
Ystad • Publicerad 1 mars 2014

– Jag träffar en hel del andra i samma situation. Det finns många människor i Ystad som drar väldigt tunga lass och verkligen behöver den här stöttningen, säger Olof Arvidsson.

När Marianne Arvidsson fick diagnosen Alzheimers sjukdom för tre år sedan började maken Olof Arvidsson leta efter en lokal förening där han kunde få råd och stöd. Men han hittade ingen utan fick vända sig det centrala Demensförbundet.

Annons

Han släppte dock inte tanken och under en föreläsning om demenssjukdomar på biblioteket i Ystad för ett år sedan väcktes den åter till liv. Det blev upptakten till Ystads demensförening som nu startas.

20 medlemmar

I dag har föreningen 20 medlemmar men Olof Arvidsson tror att behovet är stort och att de snart blir betydligt fler. Han sekreterare i den nystartade föreningen som höll sitt första styrelsemöte i veckan. Den 26 mars är det dags för det första årsmötet.

– Vår yttersta ambition är att driva frågor gentemot kommun och landsting. Det är hela tiden en kamp om pengar. De som är sjuka kan inte prata för sig så föreningen blir ett språkrör både nationellt och lokalt. Den stöttar oss anhöriga också, säger Olof Arvidsson.

INTERNAL INTERNAL
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons