GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny ÖP-hall och bad för 480 miljoner

Österporthallen rivs och ersätts med en ny idrottshall. Samtidigt byggs ett nytt familjebad. Det blev den politiska styrgruppen för arenan överens om i går. Prislappen för hela projektet är nästan 480 miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 9 november 2011
Foto: 

De nya undersökningarna visar att det kostar 135 miljoner kronor att renovera Österporthallen. Till det kommer evakueringskostnader under renoveringstiden på fem till 20 miljoner kronor. Priset för att renovera har därmed stigit med drygt 100 miljoner kronor på några år.

- Nu är det undersökt, borrat och öppnat. De priser vi har i dag är rätt, säger Ronny Nielsen (M), som ledde styrgruppens möte.

Gruppen tycker dock att hallen är i för dåligt skick och föreslår i stället att det byggs en helt ny idrottshall vid den gamla utan att ange exakt plats. Det kostar 190–200 miljoner beroende på vilken typ av läktare man väljer.

- ÖP-hallen i sämre skick än vi trodde. Det går inte att ta risker och chanser genom att bygga om den. Det måste till en ny hall, säger oppositionsrådet Kent Mårtensson (S), som också är med i styrgruppen.

Tanken är att bygga den nya hallen först och sedan riva. Då kan den gamla ÖP-hallen användas tills det är dags att flytta in i nybygget. Då behövs inga ersättningshallar under byggtiden.

Förr badet förordar gruppen ett familjebad med bowlinganläggning. Det blir en 25 meters tävlingsbassäng, en aktivitets- och rehabbassäng och ett familjebad med flera olika delar som en bassäng för de minsta och äventyrsattraktioner. Hoppbassängen är borta, men tävlingsbassängen får ett största djup på 3,5 meter.

Det kostar 277 miljoner kronor, tio miljoner mer än det som tidigare diskuterats. Genom att bygga ett familjebad räknar gruppen med att intäkterna blir större och betalar mellanskillnaden.

Styrgruppen har annars inget förslag om hur arenan ska betalas. I dag finns hälften av pengarna, 240 miljoner kronor.

Ronny Nielsen vill inte prata om skattehöjning utan i stället om att hitta intäkter. Kent Mårtensson tror att det måste bli en diskussion om skatten.

- Man måste vara ärlig, säger han.

Styrgruppen tar inte ställning till i vilken ordning projektet ska genomföras. S vill börja med badet, medan majoriteten lutar åt andra hållet.

-Vi tror att det är lämpligt att börja med ÖP-hallen, men vi har inte fattat något beslut, säger Ronny Nielsen.

Bakom rekommendationen står de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet i femklövern som styr Ystad och Socialdemokraterna. Den ska nu diskuteras i kommunstyrelsen den 19 december och sedan i fullmäktige. Då ska det också finnas en tidsplan och förslag om hur det ska betalas.

Byggstart kan det bli nästa år.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.