Ny podd om kaoset på Ystad gymnasium: ”Hoppas nå många”

Ystad Artikeln publicerades
Sigrid Nordström och Petra Parmvi, studie-yrkesvägledare på Ystad gymnasium gör en podd.
Foto: Ystad gymnasium
Sigrid Nordström och Petra Parmvi, studie-yrkesvägledare på Ystad gymnasium gör en podd.

Valen är många inför och i gymnasiet. Nu satsar studie-yrkesvalsledarna på Ystad gymnasium på en podd.

– Vi hoppas nå ut till många, säger Petra Parmvi.

Livet som gymnasist består av en rad val. Det handlar om valet till gymnasiet och när man väl är där måste man göra över individuella val och sedan fundera över framtida yrkesval.

– Det är lite av ett kaos att gå i gymnasiet. Att välja är svårt och vi vet att många känner stress och ångest, säger Petra Parmvi, som är en av fyra SYV:are på Ystad gymnasium.

Hon och kollegan Sigrid Nordström har hittills svarat för inspelningarna, men alla SYV:are har bidragit till innehållet.

Planen är att göra ett avsnitt var annan tisdag. Hittills har det blivit två avsnitt, ett som introducerar själva podden och ett om att börja på gymnasiet.

– I nästa vecka kommer tredje avsnittet. Det ska handla om motivation och till det har vi bjudit in vår skolsköterska Lotta, som ska prata om kost, träning och om hur man mår. Det är saker som kan påverka möjligheten att känna motivation och hålla fast vid den även om det blir motigt, säger Petra Parmvi.

Kommande poddavsnitt ska handla om individuella val, om yrkesvalsdagen, hur man skriver CV, om att plugga efter gymnasiet och om att söka jobb.

Hittills har poddavsnitten laddats ner 181 gånger.

– Men vi hoppas att fler ska hitta oss och vilja lyssna. Vissa ämnen är lite specifika för Ystad, men mycket är generellt för alla elever i årskurs nio och gymnasiet och vi hoppas att podden ska spridas även utanför Ystads gränser, säger Petra Parmvi.

Fakta

Podd

Podd är ett sätt att prenumerera ljud- och videofiler via nätet, ingen förkortning.

Ordet är en sammanslagning av de engelska orden pod, frökapsel men syftande på mediaspelaren Ipod och broadcast, radiosändning. Ännu finns ingen svensk term för företeelsen.

SYV:arnas podd på Ystads gymnasium finns på: https://syvpodden.podbean.com

 

Visa mer...