Ny Polenfärja till hösten

Det polska rederiet Unity Line sätter in ytterligare en färja på leden Ystad-Swinoujscie till hösten, säger generaldirektör Piotr Waszczenko på Unity Line till YA.
Ystad • Publicerad 9 augusti 2004

Det har länge ryktats om att rederiets nyförvärv Kaptan Burhanettin Isim, numera omdöpt till Gryf, kunde tänkas komplettera kombifärjan Polonia. Nu är det alltså bestämt och Gryf ligger för närvarande på varv i Szczecin. - Vi bygger om hytterna och de allmänna utrymmena, förklarar Piotr Waszczenko. Trafiken mellan Polen och Sverige har ökat kraftigt efter EU-utvidgningen den 1 maj i år. Det gäller enligt direktör Lars-Ove Forsberg på Pol-Line över hela linjen - passagerare, järnvägsvagnar, lastbilar, bussar och personbilar. Under första halvåret har exempelvis järnvägstrafiken från Polen till Sverige ökat med 40 procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Det är första gången man noterar en sådan kraftig uppgång sedan 60-talet då trafiken inleddes mellan de båda länderna. För en tid sedan förklarade Lars-Ove Forsberg att taket var nått när det gäller lastbilstrafiken och att det krävdes en färja till. Unity Line seglar för närvarande med Polonia, Jan Sniadecki och Mikolaj Kopernik mellan Ystad och Swinojuscie. Gryf som Unity Line köpte i maj i år är byggd av Bruce Shipyard, Landskrona, 1991 och utrustad vid Fosen Mek. Verksteder, Rissa, Norge. Hon är 158 meter lång och 24 meter bred. Som jämförelse kan nämnas att Polonia är 169 meter lång och 28 meter bred. Gryf kan ta 100-120 lastbilar, däremot inga passagerare förutom chaufförerna. Piotr Waszczenko räknar med att ombyggnaden av Gryf ska vara klar i slutet av september eller början av oktober. Den nya färjan ska komplettera Polonia även när det gäller avgångstiderna. Gryf kommer att segla från Swinoujscie vid midnatt och vara framme i Ystad på förmiddagen. Avgången till Polen kommer att ske vid middagstid. Polonia har i dag de omvända avgångstiderna. - Ystad-Swinojuscie har en framtid som vi ser det, säger Piotr Waszczenko. DFDS planer på att starta en ny färjelinje mellan Trelleborg och Swinoujscie betraktar han som enbart rykten. Swinoujscie´s hamn har trots allt en begränsad kapacitet. Därför minskar förutsättningarna för DFDS i och med att Unity Line sätter in ytterligare en stor färja. - Den här satsningen är mycket välkommen, säger hamnchef Lars Börjesson. - Det är början på en ny era för trafiken till och från Polen. Vi tänker fortsätta ta tillvara och utveckla hamnen vilket med tiden kan underlag för ytterligare tonnage. Lars-Ove Forsberg uttrycker också stor tillfredsställelse över de polska ägarnas beslut. - Det tryggar arbetstillfällena för väldigt många.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.