Annons

Ny strategi kan stoppa pyntet

Ystadsborna har vant sig vid överraskande och lite tokiga utsmyckningar till jul och påsk. – Men nu är jag rädd att det kan bli slut med det, säger stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson.
Ystad • Publicerad 15 mars 2014
Foto: 
Foto: 
Pynt i fara? Stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson är rädd att det kan vara slut med de överraskande utsmyckningarna till påsk och jul.
Pynt i fara? Stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson är rädd att det kan vara slut med de överraskande utsmyckningarna till påsk och jul.Foto: 
Foto: 

Sedan 2010 då Ulf Andersson började som stadsträdgårdsmästare har Ystadsborna vant sig vid och uppskattat tomtar, kycklingar, påskkärringar och annat pynt.

– Men inte alla, det känns nästan som att jag trampat en del på tårna, säger Ulf Andersson.

Annons

Anledningen är en motion av Emir Kraijnsik (MP) som sitter i kulturnämnden. Han föreslår att kommunen tar fram en strategi för offentlig utsmyckning, som ska gälla såväl permanenta utsmyckningar i det offentliga rummet som tillfälliga sådana vid helger som jul och påsk.

På torsdag tar politikerna i kommunfullmäktige ställning till motionen. Men redan nu har stadsarkitekt Leila Ekman tagit fram riktlinjer för en strategi, vars mål bland annat är att ge riktlinjer för val och placering av utsmyckningar och tillfälliga dekorationer.

– Jag befarar att det betyder att det är slut med överraskningarna och att vi tvingas söka tillstånd för att sätta upp påskris i rondellerna. Det dödar all lust när man fråntar oss vår bestämmanderätt, säger Ulf Andersson.

Han upplever att hans handlingsutrymme redan begränsats.

– Vi får inte ha tomtar på ön i Klosterdammen och inte sätta någon utsmyckning på Nya rådhusets balkong. En flygande påskkärring utanför Konstmuseet fick vi plocka ner. Det känns tråkigt om det nu även ska gå politik i frågan.

”Konst väcker känslor”

Kommunalrådet Kristina Bendz (M) har inte sett riktlinjerna ännu.

– Jag kan bara konstatera att konst i alla former väcker känslor. Därför välkomnar jag en tydlig strategi, men jag kan i dagsläget inte säga hur detaljerad den ska vara.

Hon var själv med och stoppade utsmyckningen på rådhusets balkong.

– Men såväl jag som andra kommuninvånare uppskattar också Ulf Anderssons utsmyckningar.

Den nya strategin hinner inte stoppa årets påskpynt som redan är färdigt och bara väntar på att placeras ut.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons