Annons

Ny teknisk chef är van vid miljön

Ystads nya tekniska chef heter Emilia Löfgren och är 34 år. Att hon blir högsta chef för en traditionellt manlig bastion är inget hon tänker på. Den miljön är hon redan van vid.
Ystad • Publicerad 8 mars 2014
Emilia Löfgren blir ny teknisk chef i Ystad.
Emilia Löfgren blir ny teknisk chef i Ystad.Foto: Foto: Josefin Berglund

– Säger man teknisk chef tänker nog de flesta på en man i 55-årsåldern, medger Emilia Löfgren.

Hon lever knappast upp till den bilden.

Annons

– Men jag ser mig inte som någon pionjär inom det tekniska området. Jag har alltid arbetat i organisationer där det är många män, men det har aldrig varit något problem, säger hon.

Emilia Löfgren är i dag enhetschef på utredningsenheten som har hand om alla investeringar i gator och parker samt i hamnen. Hon är också projektledare för stadsutvecklingen av de östra stadsdelarna i Landskrona.

– Det är snart åtta år sedan jag började här. Jag rekryterades som trafikplanerare, men har sedan befordrats till enhetschef. Karriären har gått snabbare än jag räknat med. Just möjligheten att få arbeta med så olika arbetsuppgifter är ett av skälen till att jag stannat så länge.

Emilia Löfgren är uppvuxen i Brösarp, läste till väg- och vatteningenjör på Lunds tekniska högskola och flyttade sedan till Malmö.

– Men jag vill tillbaka till Ystad och Österlen. Därför har jag hållit utkik efter ett lämpligt jobb i Ystads kommun och nu letar familjen hus där.

Som teknisk chef blir hon ansvarig för avfall, gata, park och va och ersätter Ronny Wiking.

– Han kommer att finnas kvar under mitt första år. Det ser jag som en stor fördel, säger Emilia Löfgren.

Jobbet som teknisk chef i Ystad söktes av ett 50-tal personer. Sju kallades till intervju och två gick vidare till ytterligare en rond med djupintervjuer och möjlighet att träffa personalen.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och matte och visste ganska tidigt vad jag ville läsa. På väg- och vatten var vi nog 40 procent tjejer. Ändå är det fortfarande ganska få tekniska chefer som är kvinnor.

Maria Sällberg
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons