Annons

Nya regler för vattenskydd dröjer

Ännu har ingen lantbrukare nekats tillstånd för att spruta med kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområdena i kommunen.
Ystad • Publicerad 23 maj 2005

Förslaget på att förbjuda kemiska bekämpningsmedel i kommunens vattenskyddsområden i höstas väckte en del oro bland berörda lantbrukare.

Nu har arbetet med att se över skyddsföreskrifter och uppdatera skyddrutiner för vattentäkstområdena i kommunen har inletts. Men det är långt till drastiska beslut.

Annons

– Det vi först och främst ska undersöka är om våra skyddsområden är tillräckligt stora, säger Ronny Wiking, driftschef på tekniska enheten i Ystads kommun.

De senaste skyddsföreskrifterna är från så långt tillbaka i tiden som 1977.

– På den tiden tänkte man ganska annorlunda kring bekämpningsmedel och ställde lägre krav än de vi har i dag, säger Ronny Wiking.

Ställena där vattnet bildas i jorden kan till exempel ha flyttat på sig och då måste man justera skyddsområdet även på kartan. Om ett skyddsområde utökas eller ändras kan det innebära att även reglerna för besprutning måste ändras. – Vi kommer att göra en analys över vad det skulle kosta att förbjuda besprutning inom aktuella områden, man måste kunna kompensera de drabbade lantbrukarna, till exempel kan kommunen köpa marken och arrendera ut med vissa förbehåll, eller kompensera ekonomiskt, säger Ronny Wiking.

Kostnaden för kompensation skulle enligt Ronny Wiking inte kunna jämföras med vad det skulle kosta att borra efter nytt vatten om vattentäkterna skulle förorenas med bekämpningsmedel.

För att få spruta inom kommunens befintliga vattenskyddsområden i dag behövs speciellt tillstånd. Enligt Jan-Erik Sundin, miljöinspektör på Ystads kommun, har mängden kemiska bekämpningsmedel dock minskat de senaste åren.

– Man sprutar inte i förebyggande syfte som man gjorde förr utan måste anställa konsulter som avgör precis i vilket läge som det är rätt att spruta, berättar Jan-Erik Sundin.

Det finns ingen anledning at kontrollera att lantbrukarna inte använder sig av mer bekämpningsmedel än de har tillstånd för, enligt Jan-Erik Sundin.

– De här medlen är så dyra att man inte använder mer än man absolut behöver.

De flesta lantbrukare är också naturligtvis medvetna om riskerna med besprutning.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons