Annons

Nygammal butik i större format

Ystad • Publicerad 8 oktober 2010
"Den här gamla allmogefatet är faktiskt tillverkat här i Ystad", berättar Butiken i röda husets ägarinna Lisbeth Ransjö. Bild: Ulrika Aastrup Berg
"Den här gamla allmogefatet är faktiskt tillverkat här i Ystad", berättar Butiken i röda husets ägarinna Lisbeth Ransjö. Bild: Ulrika Aastrup BergFoto: 
Lisbeth Ransjö.
Lisbeth Ransjö.Foto: 

På lördag nyöppnas Butiken i röda huset i större format. Egendesignade kläder har nu fått sällskap av antikviteter, skånska yllebroderier och allmogemöbler.

– Det mesta i butiken har lokal förankring. Sömmerskan är från Ystad och allmogemöblerna renoverar vi själva, berättar butiksinnehavaren Lisbeth Ransjö.

Annons

Butiken i röda huset har funnits i ett par år, men i betydligt mindre format. När sömmerskan, som satt i lokalen bredvid, flyttade ut, passade Lisbeth Ransjö på att expandera.

– Jag har samlat på mig antika prylar och möbler under flera år, så jag har ett stort lager att hämta i från, berättar hon.

– Men hon gråter nästan när hon måste sälja något, hojtar kollegan Erika Mikaelsson inifrån butiken.

Lisbeth Ransjö är hemslöjdskonsulent i botten, och hon brinner för traditionella mönster och gediket hantverk.

– Lisbeth är faktiskt lite av en kändis. Det var hon som introducerade yllebroderiet i USA och hon har skrivit flera böcker om broderi, upplyser kollegan.

Under hösten kommer även Ystadsborna att få chansen att lära sig brodera enligt gammal skånsk tradition.

– Vi kommer att hålla kurser i skånskt yllebroderi, design och inspiration, avslöjar hon.

Butiken, bakom kemtvätten, kommer att hålla öppet tisdag till och med lördag.

Marika Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons