Nytt bidragssystem oroar föräldrakooperativ

Ett nytt bidragssystem till Ystads föräldrakooperativ skapar oro. Det nya systemet innebär mindre stöd per barn och därför är det upp till kooperativen att ta in fler för att kompensera förlusterna.
Ystad • Publicerad 15 december 2002

Barnköerna är långa, så möjligheten att ta in fler barn finns. - Det säger vi nej till, säger Marie Månsson på Bus. Vi tycker att små grupper behövs för att ge barnen den trygghet de behöver. Ett annat problem är ytorna, kooperativen är inte så stora. - Det går inte att ta in hur många barn som helst. Lokalerna räcker inte till, säger Lillgret Wahlgren på Möllan. Kooperativen har fått siffror att räkna på av kommunen, och de flesta har kommit fram till förluster på mellan 100 000 och 300 000 för nästa år. - Vi behöver mer pengar. Våra föräldrar har varit uppe i kommunen och bett om stöd för åtminstone den första tiden. Får vi inte det har vi inte råd att driva stället och kommer att tvingas slå igen, säger Elsbeth Wahlberg på Barn i Vallösa Går ihop på Synteleje Synteleje är det enda kooperativet som får siffrorna att gå ihop. Det beror på att de har många små barn och barn som är där på heltid. - Det är så det ser ut nu. Men vi vet ju inte hur det blir med föräldraledigheter framöver, säger Eva Kågström. Kenth Jagerborn, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Ystad, ser ingen anledning till oro för kooperativen. - Man skulle kunna göra så att de tar in fler barn så att de får ökade resurser. Det handlar aldrig mer än om två barn, säger Kenth Jagerborn. Enligt det nya systemet är det två faktorer som styr storleken på stödet: barnets ålder och antalet timmar de är på kooperativet. Ett barn äldre än tre år ger knappt 50 000 kronor om det är inne upp till femton timmar i veckan. Ett barn yngre än tre år som är där på heltid ger drygt 100 000 kronor.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.